Hoe overleeft West-Nederland een superstorm?

natuurgeweld | De nieuwe dramaserie 'Als de dijken breken' vertelt over een watersnoodramp anno nu. Hoe realistisch is dat scenario?

Wat als er zo'n zeldzaam zware storm losbarst dat het westen van Nederland onder water loopt? Om die vraag draait 'Als de dijken breken', de nieuwste serie uit de koker van de Evangelische Omroep. In het drama, waarin onder meer Gijs Scholten van Aschat, Aart Staartjes en Susan Visser acteren, volgen de makers zes van de miljoenen Randstedelingen die de watersnoodramp pogen te overleven.

"Het idee voor de serie ontstond vier jaar geleden, toen een enorme storing bij telecombedrijf Vodafone een deel van het telefoonverkeer platlegde", vertelt scenarioschrijver Karin van der Meer. "Er ontstond zo'n chaos dat we op dat moment met mensen zijn gaan praten, om uit te pluizen wat er van Nederland overblijft wanneer onze waterwerken de zee niet meer kunnen tegenhouden."

In de eerste aflevering, die vanavond wordt uitgezonden, houdt internet ermee op, valt de elektriciteit in de Randstad uit en komt er geen water meer uit de kraan. "Er ontstaat paniek, want wie heeft nou een noodplan thuis klaarliggen?", aldus Van der Meer. "Wij verwende Nederlanders staan er misschien nooit bij stil. Ikzelf voor de start van dit project in elk geval niet, maar een nieuwe watersnoodramp in Nederland is niet uitgesloten."

Wanneer het water stijgt, de wind snoeihard uit het zuid- of noordwesten blaast en een uitzonderlijk laag drukgebied ontstaat boven de Atlantische Oceaan, kan er zo'n zeldzaam zware storm opkomen dat de dijken daadwerkelijk breken. Eens in de 10.000 jaar kan hij aan de kust losbarsten, blijkt uit de modelberekeningen.

"Niet geheel toevallig heeft de Eerste Kamer deze week een wet aangenomen met nieuwe normen voor de dijken", zegt Deltacommissaris Wim Kuijken. "We doen ons stinkende best; zo wordt er tot 2050 25 miljard euro vertimmerd om ons kwetsbare land nog beter te beschermen tegen de zee en de rivier. Toch kan die superstorm morgen oprukken. Dat is het onvoorstelbare van de natuur."

Het risico op een nieuwe watersnoodramp is klein, stelt Kuijken, maar als die wél ontstaat is de maatschappelijke ontwrichting niet te overzien. "Zo'n storm kun je pas 24 tot maximaal 48 uur van te voren zien aankomen. Dat is relatief kort. Toen het ketelhuis van het Amsterdamse VUmc vorig jaar onderliep, duurde het ruim een dag voordat alle patiënten geëvacueerd waren. En dat is maar één ziekenhuis."

Wanneer de Randstad onder water komt te staan, kan waarschijnlijk 15 procent van de inwoners op tijd vluchten naar hoger gelegen gebieden. De rest zit vast, omdat ook de grote wegen beneden NAP liggen en dus blank komen te staan. 85 procent van de Randstedelingen zal zichzelf moeten redden. Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt, zo blijkt in de serie.

"Je moet dan een paar dagen zien te overleven, op zolder of een hoog gebouw in de omgeving", legt Kuijken uit. "Er zijn websites en een app die berekenen hoe hoog het water bij jou thuis zal komen en wat je moet doen in het geval van een superstorm. Dat weten weinigen, het waterbewustzijn van de Nederlanders is zwak. Niemand realiseert zich bij thuiskomst op Schiphol hoe bijzonder het is dat hij vier meter onder NAP landt."

'Als de dijken breken', vanaf vanavond om 20.25 uur op NPO 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden