Hoe overleef je de zomerweken?

Als laatste regio heeft ook het Zuiden nu vrij: zes lange weken geen school. Veel gezinnen gaan twee, drie weken weg, maar hoe vermaak je de kinderen al die andere dagen?

Laat ze!

Weer achter een scherm, weer die schreeuwstemmen van Nickelodeon. Maar hoe erg zijn die paar dagen bankhangen als ze negen maanden in het jaar actief zijn, op school, sport of hobbyclub. Nu hoeft er even helemaal niks.

Dat de jeugd liefst binnenhangt en zich niet zelf weet te vermaken, wil er bij pedagoog Peter Cuyvers niet in. "Het grootste probleem in de vakantie is dat hun vriendjes weg zijn. Is er een groep kinderen in de buurt, dan gaan die weken zo om." Hij is zelf vader van zes: "Handig, dan kunnen ze met elkaar spelen."

Dat ouders uitjes verzinnen, heel goed, maar hij zou niks verplichten. Luister naar het kind, tipt hij. Kijk wat dat wil. "Ik heb er één die het dagenlang achter een game kan volhouden, maar een ander die altijd buiten is. Vakantie hoort voor iedereen aangenaam te zijn. Moeten is gruwelijk. En uiteindelijk lijken kinderen heel erg op gewone mensen. Die willen ook wel eens op de bank hangen."

Op kamp!

Is geld niet meteen een issue, dan barst het van de kampen waar je zoons en dochters minstens een week kunt onderbrengen. Er zijn wel honderd soorten, ze kunnen paardrijden of zeilen, maar ook op 'adventure' in de Biesbosch, meehelpen op een boerderij, Engels leren of versneld een zwemdiploma halen, vanaf 200 euro.

Landelijke cijfers zijn er niet maar grootste aanbieder Simbo/Vinea ziet dit jaar wel een groei van 15 procent. Dat zijn zeker 16.000 deelnemers, verdeeld over acht weken en 70 locaties. Een andere grote speler, de scouting, groeit ook en heeft deze zomer 5000 kampen, waar alle 80.000 welpen, scouts en explorers de geleerde knopen en overleeftechnieken in de praktijk brengen.

Kamp is niet meer te vergelijken met de eerste bijeenkomsten 65 jaar geleden, vertelt manager Bianca Peters van Simbo. "We eten niet meer uit enorme potten en pannen, maar gezond en vers. Er zijn kleine slaapkamers in plaats van zalen."

En bij haar kampen moet er wifi zijn: "Tijdens activiteiten stellen we wel voor om telefoons weg te leggen, maar ze worden niet ingenomen. Ouders willen dat hun kind bereikbaar is en zelf naar huis kan bellen."

Logeren

Lang leve de opa's en oma's, tantes en ooms die de kinderen in de vakantie wel een paar dagen willen hebben. En ouders werken onderling ook veel samen. Als een vriendje eerst komt logeren, mag de zoon vast ook een paar dagen bij hem.

Doe zelf iets!

Je kunt je ergeren aan een kind dat op de bank hangt, of steeds weer een scherm opzoekt. Maar ze zeggen vast geen nee als je naar het strand rijdt, een uitgebreide picknick organiseert of een watergevecht in de tuin begint. Kost haast niks.

Anders zijn er altijd nog de lawaaiige sporthallen met springkussens, speeltuinen, dierentuin of pretpark. Succes verzekerd. Ook met een film (en heen en weer reizen) is er weer een halve dag ingevuld.

Sporten en spelen

Sportclubs zijn dicht, maar vaak zijn er aan het begin of eind van de vakantie wel spelweken, zoals het bouwdorp in Achterveld (zie linkerpagina). Kinderen in Arnhem worden zelfs zes weken vermaakt door Jeugdland. Voor een prikkie. Een kijkje bij de dierenambulance, wildwest buiten koken, waterbeestjes zoeken, een rondleiding in een museum, schermen. 20.000 basisschoolleerlingen ontvangen aan het eind van het schooljaar een paspoort van Jeugdland. Voor 5,55 euro krijgen ze er een buspas bij en kunnen ze zelf de stad door.

Coördinator Henriëtte Verhoeven merkt dat ouders het steeds lastiger vinden om los te laten, ze willen zelf alles regelen of erbij blijven. "Ik vraag me af of dat goed voor ze is. Initiatief nemen moet je ook leren. Bij ons laten we de kinderen zoveel mogelijk zelf denken en doen."

Jeugdland bestaat al 43 jaar en ontvangt nog steeds subsidie van de gemeente, al wordt twee derde van het budget inmiddels bekostigd door sponsors en uit loten die schoolkinderen zelf verkopen.

Naar de BSO

In Nederland maken 278.000 kinderen gebruik van de buitenschoolse opvang en die gaat in de zomer gewoon door. Volgens de branche-organisatie gaan kinderen nu gemiddeld 1 à 2 weken naar de opvang. Er zijn ook steeds meer ouders die alleen een contract voor de vakantie hebben. Bij Partou, een van de grotere organisaties met 216 opvanglocaties, gaat dat om zo'n 540 kinderen (2 procent van het totaal). De hele dagen maken leuke dingen mogelijk. Alle 26 bso's van Partou in Amersfoort en 20 van hun bso's in Amsterdam zijn nu bijvoorbeeld veranderd in een Italiaanse camping, compleet met ijs maken, campingwinkel, ochtendgymnastiek en picknicks. In Zwolle en Hattem doen ze de opvang drie weken vanuit camping Vecht & Zo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden