De MegastadNew Delhi

Hoe overleef je de hitte in New Delhi?

Een fruitverkoper in New Dehli drinkt vocht om het werken in de hitte (48 graden met zon) vol te kunnen houden. Beeld EPA
Een fruitverkoper in New Dehli drinkt vocht om het werken in de hitte (48 graden met zon) vol te kunnen houden.Beeld EPA

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad. Aletta André bericht vanuit de Indiase hoofdstad New Dehli over leven met de hitte.

Aletta André

De woonkamer verwelkomt me met een deken van hitte, die me elke ochtend weer even tot stilstaan dwingt. Na een nacht in de slaapkamer, gekoeld door een combinatie van een oude airconditioner, plafondventilator en de traditionele natte handdoeken­methode, moet ik even acclimatiseren voordat ik een nieuwe ­zomerdag kan beginnen.

Ogen dicht, diep ademhalen, de hittedeken op me laten inwerken.

Wie kan, vertrekt uit de hoofdstad in mei en juni. De scholen zijn dicht en de rest van het dagelijks leven staat op een laag pitje – voor zover dat mogelijk is, want Delhi is al geen ‘snelle’ stad. Anders dan in Mumbai, het Wall Street van India, en Bangalore, met de voelbare ambities van de ICT-generatie, hebben de inwoners van Delhi zich de nonchalance van de Indiase bureaucratie eigen gemaakt.

De zomerse temperaturen van boven de 45 graden, dag in dag uit, voegen hier nog een extra laag traagheid aan toe. De hittedeken is zwaar en verstikkend. Je voelt het in je ogen en in je ledematen, het dringt door tot in je hele lichaam. Alsof we ons allemaal in slowmotion door water moeten voortbewegen.

Zure karnemelk

De straten zijn leger dan normaal en er hangt een voortdurend zoemend geluid in de lucht, van het almaar groeiende aantal ­airconditioners van de middenklasse, die extra hete lucht uitstoten. Om de paar meter worden traditioneel verkoelende drankjes verkocht en uitgedeeld. Mierzoete rozensiroop, zure karnemelk met kruiden, citroenwater met zout.

Na een ochtendwandeling van vijf minuten naar de buurtmarkt voor verse kokossap, mijn persoonlijke favoriet tegen uitdroging, ben ik alweer toe aan een verfrissende douche. Maar de Indiase zomer steekt hier een stokje voor. Het water, dat in zwarte tanks op het dak wordt opgeslagen, komt loeiheet de kraan uit. Dan maar een emmer vullen, en deze een uurtje in de airco laten afkoelen. De hittegolven in India worden steeds frequenter, langer en heter. Voor wie op straat leeft of werkt, kan de hitte fataal zijn. Wie kan, blijft binnen en sluit alle gordijnen. Als vampieren mijden we het zonlicht. Gezinsactiviteiten en gezellige avondjes met vrienden verplaatsen zich naar de slaapkamer, waar de airco hangt.

Zwetend wakker liggen

Om het milieu en de elektriciteitsrekening te sparen, zijn er ook traditionele methodes om het huis te verkoelen. Een nat tapijt onder het bed doet wonderen. Zoveel mogelijk vochtige handdoeken in de buurt van de ventilator kan ook een paar graden schelen.

Ik denk nog weleens met nostalgie terug aan nachten met langdurige stroomstoringen. We verplaatsten de matrassen dan naar het balkon, waar we door een gebrek aan ook maar één zuchtje wind en muggen in overvloed alsnog zwetend wakker lagen. Zulke stroomstoringen komen sinds een jaar of twee dankzij beter elektriciteitsmanagement eigenlijk nauwelijks meer voor in Delhi. Gelukkig maar, want zo’n nachtje op het balkon lijkt me een stuk minder romantisch met een peuter erbij.

Maar ons de gehele zomer achter de gordijnen opsluiten, dat is ook niets. Terwijl ik wacht tot de emmer water koel genoeg is om het zweet van mijn lijf te wassen, boek ik een trein naar het Himalayagebergte. Want wie kan, vertrekt uit Delhi.

De Megastad
Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden