Hoe ouder de woning, hoe lastiger te isoleren

Een woning in Rijswijk wordt geïsoleerd. Beeld anp

Het kabinet wil woningeigenaren niet dwingen om te verduurzamen. Maar is er wel tijd voor die vrijblijvendheid?

“We hebben wel tijd”, klonk het afgelopen week uit de mond van minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat. Met ‘tijd’ doelt hij op de ruim dertig jaar die woningbezitters en verhuurders hebben om hun woningen gasvrij te maken. Maar is dat wel genoeg? Nog altijd zijn er volgens Netbeheer Nederland 7,2 miljoen woningen aangesloten op het gasnetwerk, waarvan een kleine 6 miljoen tijdens de bouw niet of nauwelijks zijn geïsoleerd.

“De opgave is enorm”, zegt Puk van Meegeren, programmamanager van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal dan ook. De uitdaging, stipt hij aan, zit eigenlijk bij alle woningen gebouwd voor 1992. Voor die tijd werden huizen tijdens de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. “Hoeveel er aan deze woningen moet worden gedaan varieert. In het ene huis zal meer zijn verbouwd dan in het andere huis. Maar wij zien geen reden om te wachten met de eerste verduurzamingsstappen.” Staat er een zolderverbouwing op de planning? Isoleer dan meteen het dak zeer goed, is de boodschap van Milieu Centraal. Nog geen gevel- of vloerisolatie? Wacht daar dan niet mee.

Belangrijk, zeggen ook andere deskundigen, want het gros van de huishoudens kan de op gas gestookte cv-ketel niet direct de deur uit doen. “Daarvoor is heel goede isolatie nodig. Anders lekt de warmte door de kieren weg”, legt senior woningmarktonderzoeker Frans Schilder van het Planbureau voor de Leefomgeving uit. Waar de ouderwetse cv-ketel op verzoek gloeiend heet water door de radiatoren laat razen en zo het huis verwarmt, moeten andere, nieuwe warmtebronnen het hebben van de constante. In het laatste geval raast er de hele dag door iets minder warm water door de verwarming, met als resultaat een huis waarin het constant 20 graden is. Het nadeel: bijstoken op een koude winterdag gaat een stuk trager.

De vraag is of deze manier van verwarmen ook is weggelegd voor woningeigenaren van de volgens taxatiebureau Calcasa 1,4 miljoen woningen die nog voor 1945 zijn gebouwd. Woningen waar huizenkopers voor in de rij staan en tienduizenden euro’s extra voor neertellen om maar te kunnen genieten van authentieke details als een granitovloer, glas-in-loodramen of een erker.

Mooie erker

Details die het ook moeilijk maken zo’n jarendertigwoning te isoleren. Want hoe extra isolerend glas te plaatsen zonder de glas-in-lood-­elementen te verliezen? Hoe de ­gevels te isoleren zonder de mooie erker aan de voorkant van het huis uit het zicht te verliezen?

In theorie is alles mogelijk, zegt Schilder. Alleen is het volledig gasvrij maken van een jarendertigwoning financieel niet zo rendabel als bij een woning die dertig jaar later is gebouwd. “Het verduurzamen van een huis gebouwd in de jaren vijftig of zestig kost in de praktijk al gauw 50.000 tot 80.000 euro. Voor een jarendertigwoning betaal je aanzienlijk meer.”

Dat heeft alles te maken met het maatwerk dat moet worden geleverd, zeggen zowel Schilder als Van Meegeren. De naoorlogse portiek- en rijwoningen uit de jaren zestig hebben veel van elkaar weg. Kunnen de verbouwingstechnieken die nu worden toegepast op grote schaal uit de fabrieken rollen, dan is het verduurzamen van deze woningen een stuk goedkoper, stelt Schilder. “Daar kunnen meters worden gemaakt.” Maar de bouwstijl van voor de oorlog is veel minder standaard. Hoe meer maatwerk, hoe hoger de kosten.

En een warmtepomp? Is die ook voor eigenaren van een oudere woning weggelegd? Ja, zegt Van Meegeren. Nee, nog niet, stelt Schilder. Ja, omdat het met goed isoleren van zo’n huis echt haalbaar is om over te schakelen op een ander manier van verwarmen. Volgens van Meegeren is het zelfs mogelijk dat de energierekening daalt. Nee, omdat dan de energierekening juist omhoog giert als er hier en daar toch wat warmte ontsnapt.

Schilder: “Wil je een warmtepomp in een oud huis, dan moet je het huis helemaal inpakken”. Dat is niet alleen heel duur, maar de eigenaar die is gevallen voor een erker ziet hem niet graag verdwijnen onder een lading isolatiemateriaal, weet ook Van Meegeren.

Lees ook:

Een energiezuinig huis is best duur

Investeren in het energiezuinig maken van een woning is voor veel huiseigenaren nog steeds een onzekere onderneming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden