HOE | ontstaan de overstromingen in Bangladesh?

De overstromingsramp in Bangladesh en andere landen in Zuid-Azië is deels door de mens veroorzaakt. Door ontbossing spoelt op de flanken van de bergen in de Himalaya de toplaag van de bodem weg. Daardoor raken rivieren die het water naar de Golf van Bengalen moeten brengen stroomafwaarts verstopt. Daarnaast zijn meren en kanalen, die voorheen het moessonwater opvingen en afvoerden, gedempt, bebouwd en geasfalteerd. Voeg daarbij de volstrekt ontoereikende rioleringssystemen en aan alle voorwaarden voor een catastrofe is voldaan.

Vooral in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, gelegen in een vlakte, is de situatie dramatisch. Zeker 40 procent van de stad is ondergelopen met water en rioolslijk. Zestig procent van het rioolwater in Dhaka (10 miljoen inwoners) spoelt weg door open afwateringssystemen, die geregeld verstopt raken. Nadat de stad in 1988 voor driekwart was overstroomd werd een begin gemaakt met de aanleg van dijken. Maar dat werk moest worden gestopt wegens geldgebrek. Nu is er een 22 kilometer lange dijk, die echter alleen maar het westelijke stadsdeel beschermt.

Sinds juni zijn in Bangladesh 586 mensen omgekomen. In India staat het dodental op 847, in Nepal op 113 en in Pakistan op vijf. Bangladesh is gelegen in een deltagebied dat doorkruist wordt door ongeveer 250 grote rivieren die in zuidelijke richting vanuit de Himalaya stromen. Het land is ook kwetsbaar voor stijging van het waterpeil in de Golf van Bengalen. In 1988 en 1998 overstroomde 60 tot 70 procent van het land in augustus en september.

Het waterpeil in veel rivieren begon de afgelopen dagen geleidelijk te dalen, maar veel verbetering is er daardoor nog niet opgetreden. Hulporganisaties klagen over een gebrek aan hulpgoederen als babyvoedsel en zoutoplossing om diarree te voorkomen. In Dhaka hebben ongeveer 260000 mensen, onder wie bijna vijftigduizend kinderen, opvang gezocht in ruim 220 hulpcentra. Landelijk zitten ongeveer dertig miljoen mensen -onder hen naar schatting zes miljoen kinderen- vast in woningen en in scholen, op zandbanken en autowegen. Zeker 90000 Bengalezen lijden aan aandoeningen als diarree, dysenterie en tyfus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden