Column

Hoe onschuldig is een winter kruiden slikken tegen verkoudheid?

Echinacea, of Rode zonnehoed. Beeld ANP
Echinacea, of Rode zonnehoed.Beeld ANP

Het gebeurt niet vaak dat ik in de gelegenheid ben om onder een kristallen kroonluchter te drie-gangen-dineren, maar afgelopen donderdag was het zover. Ik was in Londen, en het diner was het slotstuk van een conferentie van het bedrijf Bioforce, dat in Nederland vooral bekend is van de producten van A. Vogel. Het was het type conferentie waarvan de meeste journalisten de uitnodiging weigeren: 'Ik laat me niet naar Londen vliegen en in een chique hotel stoppen door een fabrikant van kruidengeneesmiddelen. Dat is slecht voor mijn objectiviteit.'

Daar zouden collega-journalisten die donderdag uit principe niet in Londen waren een punt hebben. Uit onderzoek blijkt dat artsen die een conferentie van een farmaceutisch bedrijf bezoeken, vervolgens onbewust positiever staan ten opzichte van het aldaar gepresenteerde product. Nu ben ik geen arts, en is Bioforce geen farmaceut, maar toch voelde ik me gewaarschuwd toen de grootste klinische studie tot nu toe naar de werking van het kruid echinacea bij verkoudheid en griep werd gepresenteerd.

Placebo
Aan het woord was professor Eccles, een innemende man die zoveel onderzoek doet in opdracht van de geneesmiddelenindustrie dat hij het als teken van onafhankelijkheid ziet dat hij van werkelijk iedereen geld krijgt. Zijn studie leek netjes opgezet: noch de onderzoekers, noch de 750 proefpersonen (vooral studenten) wisten of zij echinacea of een placebo kregen. De looptijd was met vier maanden lang genoeg om opvallende bijwerkingen te ontdekken.

De echinacea had een bescheiden positief effect: de verkoudheden duurden iets minder lang dan met een placebo. Er was echter ook een probleem. De mensen die echinacea hadden gekregen verschilden significant van de placeboslikkers in het aantal verkoudheden dat ze gemiddeld per jaar kregen. Zoiets geldt in klinische studieland als slecht nieuws, en ik begon me af te vragen waarom Bioforce me eigenlijk had uitgenodigd.

Kassa
De reden werd me duidelijk toen ik na de presentaties ter borrel ging met diverse Bioforce-medewerkers. Momenteel slikken mensen echinacea op het moment dat ze verkouden worden, maximaal zes weken lang. Uit Eccles studie bleek echter dat je het goedje ook zonder gevaar maandenlang kan innemen, als poging om verkoudheid te voorkomen. Op de conferentie werd dit resultaat doorgetrokken naar kinderen en ouderen; ook zij konden veilig aan de echinacea. Het heuglijke nieuws hadden ze snel willen publiceren, vertelde Eccles me op de borrel, dus viel de keuze op het obscure vakblad Evidence-based alternative and complementary medicine. Dankzij die snelheid kon Bioforce nog voor aanvang van het verkoudheidsseizoen wereldkundig maken dat echinacea nu ter preventie de hele winter lang geslikt kan worden. Kassa.

Ik vind dat zorgelijk, en wel hierom: kruiden zijn niet per definitie onschuldig. Net als reguliere geneesmiddelen kunnen ze ernstige bijwerkingen hebben. Toch valt echinacea niet onder de geneesmiddelen- maar onder de warenwet, waardoor de vereiste wetenschappelijke bewijslast veel lager is. Of de verkouden medemens er goed aan doet zo'n kruid langdurig te slikken, is daarom nog niet te zeggen. Ik blijf vooralsnog sceptisch: een tripje naar het mooie Londen verandert daar - sorry, Bioforce - weinig aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden