CDA-perikelen

Hoe Omtzigt opzij werd gedrukt in het CDA

Jan Kleinnijenhuis

Los van de krachttermen die over Pieter Omtzigt rondgingen binnen het CDA, schetst de parlementariër in zijn memo een breder beeld van hoe er met hem is omgegaan. Daaruit spreekt dat Omtzigt op allerlei terreinen vooral werd buitengesloten.

Na de formatie van 2017 raakte Omtzigt naar eigen zeggen op een zijspoor, ondanks een groot aantal voorkeurstemmen. Bij belangrijke overleggen is hij niet welkom, een deel van zijn portefeuille die hij als Kamerlid graag had gehouden raakt hij kwijt. Regelmatig wordt hij voor het blok gezet met besluiten waarin hij als inhoudelijk woordvoerder niet is betrokken.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2021 krijgt Omtzigt een plek in de commissie voor het verkiezingsprogramma. Maar als het bestuur daar later aanpassingen in wil doen, krijgt hij daar op veel punten niets van te zien. Voor Omtzigt belangrijke punten, zoals een verhoging van het minimumloon met 10 procent, worden er alsnog uitgehaald. “Ik ervaar het als een dictaat”, schrijft Omtzigt.

Toeslagenaffaire

Pikant is dat vooral in de toeslagenaffaire Omtzigt niet of nauwelijks wordt betrokken, terwijl hij juist jaren heeft gewerkt om die boven tafel te krijgen. De eerste oplossing die de regering voor ogen heeft, na het rapport van de commissie-Donner in maart 2020, is hem ‘door de strot geduwd’. Veel gedupeerden zijn daarmee niet geholpen, oordeelt Omtzigt, en op het ministerie van financiën is dat bekend, blijkt achteraf.

Nadat de parlementaire ondervragingscommissie met een hard rapport is gekomen, draait de situatie volledig om. Omtzigt wordt gebeld vlak voordat Alexandra van Huffelen wil aankondigen dat alle gedupeerden 30.000 euro krijgen. Daar is hij het niet mee eens, maar het gebeurt toch. “Deze regeling was overduidelijk bedacht door ministers die niet wisten hoe het zat maar een statement wilden maken. Voor mij was het duidelijk: op het terrein waarvan ik alles wist, was mijn expertise niet van belang. En als nummer 2 had ik geen rugdekking van de nummer 1 op het belangrijkste dossier waar ik aan gewerkt had.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden