Hoe nu verder voor de Britten, nu het Brexit-overleg tussen Labour en de Conservatieven geklapt is?

Weer staat premier May met lege handen. Het overleg met Labour leider Jeremy Corbyn over de brexit is mislukt. 

Nee, als een verrassing kwam het voor niemand dat de gesprekken klapten. Zes weken lang zochten Labour en de Conservatieven naar een mogelijkheid om tot een brexit-compromis te komen. Een compromis dat na drie mislukte pogingen van premier Theresa May, wél een meerderheid had moeten krijgen in het Lagerhuis. 

Maar Labour-leider Jeremy Corbyn trok na een steeds nuttelozer ogend proces zijn conclusies. “We zijn zover gegaan als we konden. Maar we hebben te maken met een regering die steeds zwakker wordt en instabieler.”

En dat lijkt voor Corbyn de doorslag te hebben gegeven. Hij zat aan tafel met een premier die haar laatste weken is ingegaan. En wat heeft het voor zin om een akkoord te sluiten met iemand die op weg is naar de uitgang? Een opvolger zou de gemaakte afspraken weer de pedaalemmer in kunnen duwen. 

Referendum

Daarnaast voelde hij een alsmaar groeiende druk vanuit zijn achterban om een nieuw referendum als voorwaarde te stellen voor een deal met May, iets wat voor de premier hoe dan ook onbespreekbaar is.

Bovendien wil Corbyn zich nog niet committeren aan nieuwe volksraadpleging. Een akkoord met de Conservatieven zónder referendum had hem hoe dan ook veel interne problemen opgeleverd.

En ook May kon amper Labours kant opschuiven in de gesprekken. Een groot deel van haar eigen fractie zou een compromis over een nauwere relatie met de EU, een zachtere brexit, nooit geslikt hebben.

Nog één poging

Nu de gesprekken met de sociaal-democraten gestrand zijn, zal May nog één poging wagen haar eigen akkoord door het Lagerhuis te krijgen. Haar laatste wanhoopspoging om uit het brexit-moeras te komen. In de eerste week van juni mogen de 650 parlementariërs zich voor een vierde keer uitspreken over de deal. 

“De keuze voor het parlement is of ze brexit willen volbrengen of niet. Als ze dat niet doen dragen ze de verantwoordelijkheid voor alle onzekerheid die het met zich meebrengt”, zei May bij het officiële begin van de verkiezingscampagne voor de Conservatieven in Bristol, zes dagen voor de Europese verkiezingen.

Treurig gezicht

Een treurig gezicht: ze had een bijzaal gehuurd in het stadion van Bristol City. Er was nauwelijks pers uitgenodigd en er zat alleen een handvol Conservatieve kandidaten voor het Europees parlement in de zaal.

Het gewicht van May’s uitspraken neemt met de dag af. Als ze in juni opnieuw de stemming verliest is het met haar gedaan als premier. En de kandidaten om haar op te volgen kruipen ondertussen steeds nadrukkelijker uit hun schulp. Al zeker tien Conservatieven hebben publiekelijk gezegd May te willen opvolgen, een strijd die tijdens de zomermaanden zal worden uitgevochten.

Boris Johnson

Boris Johnson is op dit moment favoriet. De voormalig minister van buitenlandse zaken is mateloos populair onder de ruim 100.000 partijleden, die uiteindelijk de nieuwe leider uit twee overgebleven kandidaten kiezen.

Johnsons nadeel is echter dat hij binnen de Conservatieve fractie een stuk minder goed ligt. En de Conservatieve parlementariërs maken de eerste schifting: zij kiezen uiteindelijk welke twee kandidaten aan de partijleden worden voorgelegd. Maar mocht Johnson die horde weten te nemen, dan is hij de gedoodverfde opvolger van May.

Lees ook: 

De Britse kiezer straft het brexit-geblunder van de Conservatieven en Labour genadeloos af.

Dat de Britten de Conservatieve Partij van Theresa May een gevoelige klap zouden geven bij de gemeenteraadsverkiezingen, donderdag, dat was verwacht. Dat ook Labour fors moet inleveren, toont het brexit-failliet van beide partijen.

Wat Theresa May nu vraagt, zal ze niet krijgen.

Terwijl premier May een brexit-compromis zoekt met oppositieleider Corbyn, is ze gedwongen Brussel opnieuw te vragen om uitstel van het Britse vertrek uit de EU. Hoeveel clementie hebben haar Europese collega’s nog met haar?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden