Hoe noodzakelijk is een stoomoven?

Eerst gaan de aardappels in de oven. Na een kwartier volgt de groente, en de laatste vijf minuten mag de vis erbij. (FOTO JUPITER) Beeld
Eerst gaan de aardappels in de oven. Na een kwartier volgt de groente, en de laatste vijf minuten mag de vis erbij. (FOTO JUPITER)

Stomen, een Aziatische kooktechniek, is in de Westerse wereld een trend. De stoomoven wordt steeds populairder. Maar misschien kunnen we ook toe met een chinees stoommandje?

’Vis, spinazie, vlees; het zit allemaal in de oven en wij staan er relaxed bij.” De twee gastvrouwen van Miele die in het VitaSteams-stoomtheater van Inspirience Centre Miele laten zien hoe de stoomovens werken, zijn inderdaad een toonbeeld van rust. Het is het moment dat je wilt roepen: „Pak maar in die oven. Kan ik die 3900 euro effe pinnen?”

Hele maaltijden kan het ding aan. Je hebt er geen omkijken naar. En je kunt er niet alleen mee stomen, maar ook ontdooien, opwarmen, pocheren, blancheren en zelfs wecken. Weg met dat veel te grote vijfpitsfornuis! Twee pitten zijn meer dan genoeg. Eventueel aangevuld met een wokbrander en een lavasteentjesgrill (uiteraard ook verkrijgbaar bij Miele).

The proof of the pudding is in the eating, dat weten ze bij Miele ook. Daarom krijgt het 25-koppig publiek dat zich op een vrije zaterdag bij Miele in Vianen komt oriënteren op nieuwe keukenapparatuur, uitgebreid te eten. Met name het spiesje van verschillende soorten gestoomde vis smaakt erg goed. De vis is bij 85 graden gaar gestoomd in de stoomoven, zonder zout of kruiden, en je proeft de volle smaak van pure vis.

„Wie wortels kookt in water, maakt eigenlijk wortelsoep”, zeggen de dames van Miele, daarmee een belangrijk voordeel opnoemend van eten stomen in plaats van koken: de smaak van de groenten verdwijnt niet in het water, maar blijft behouden. Hetzelfde geldt voor vitamines, mineralen, zouten en suikers.

Miele beweert, zich baserend op Duits onderzoek, dat ’sommige groenten’ na bereiding in de stoomoven 50 procent meer vitamines bevatten dan groenten die in water zijn gekookt. Bovendien is stomen een lichte manier van koken, want vet hoeft niet te worden toegevoegd. En het eten ziet er ook nog mooier uit, omdat het netjes stil blijft liggen.

Een menu van aardappels, worteltjes en vis kan in een half uurtje op tafel staan, zeggen ze bij Miele. Je stelt de oven in op 100 graden. Eerst gaan de aardappels die 20 minuten moeten stomen in de oven. Na een kwartier kunnen de wortels erbij, die vijf minuten nodig hebben. Daarna schakel je de oven terug naar 85 graden en stoom je de vis nog vijf minuten. Terwijl de aardappels en de wortels gewoon in de oven blijven. Ze garen niet door, maar blijven wel warm.

Miele heeft drie stoomovens. Een drukloze die alleen stoomt, waarbij in een apart waterreservoir stoom wordt opgewekt dat in de oven wordt geblazen (vanaf 2700 euro). Een hogedrukoven, een soort snelkookpan op zijn kant in een doos (vanaf 3500 euro). Die is ook alleen om te stomen; bij een temperatuur van boven de 100 graden gaat dat door de druk twee keer zo snel. En dan is er nog de combi-stoomoven, waarmee je zowel kunt stomen als bakken (vanaf 3850 euro).

Dat stomen nu een trend is, wil niet zeggen dat het een nieuwe kooktechniek is. In de Aziatische keuken worden al eeuwen hele maaltijden gestoomd. Vaak in gestapelde bamboemandjes of op een stoomrooster bovenin de wok. Wij kennen natuurlijk de snelkookpan en het metalen stoommandje dat je bovenin een pan hangt, maar die staan bij veel mensen te verstoffen in een kast.

„Er is niks nieuws onder de zon”, zegt Lizet Kruyff, wetenschapsjournalist en kookliefhebber, gespecialiseerd in culinaire geschiedenis. „Na roosteren boven vuur is stomen de oudste kooktechniek.” Dat stomen in Azië zo’n hoge vlucht heeft genomen en hier jarenlang in de vergetelheid is geraakt, kan ze verklaren. „Het is een magere manier van eten bereiden, terwijl wij hier altijd meer van vet eten hielden. We hebben in het Westen bovendien sneller fornuizen uitgevonden, al in de 17e eeuw. Zodat we in water konden koken. Dat gaat namelijk lastig in het open vuur. Als je er niet bij blijft, droogt het eten uit.” Verder was het een welvaartskwestie, zegt Kruyff. „Roosteren van eten kost veel hout. Stomen is goedkoper.”

Kruyff heeft geen stoomoven en wil er ook geen. „Ik vind het een tamelijk ongezellige manier van koken. Je mag er niet aan zitten, je kunt niet meer in pannen roeren, of lekker knoeien.” Al geeft ze toe dat het voor sommige mensen best een handig apparaat kan zijn. „Voor een overwerkte vrouw met zes kinderen en een fulltime baan die koken vooral als een vervelend karwei ziet, is het vast een uitkomst. En er zijn tegenwoordig huizen die zonder keuken worden opgeleverd. Voor mensen met zo’n huis is het vast ook handig.”

Dat stomen zoveel gezonder zou zijn, boeit haar niet zo. „Mag eten ook nog gewoon lekker zijn misschien? En wat die betere smaak betreft: ik gebruik ook weinig zout. Als je goede ingrediënten gebruikt, hoeft dat niet. Voor eten geldt: carbage in/carbage out.” Ze wil niet uitsluiten dat ze nog eens gaat stomen, maar ze houdt het dan bij een stoommandje. „Visspiesjes stomen gaat daarin ook goed hoor.”

Ook Eric van Veluwen, patron cuisinier bij landgoed Rhederoord en voorheen chefkok bij restaurant De Woeste Hoeve, gebruikt geen stoomoven. „Het is een prima kooktechniek, maar slechts een van de velen.” Stoomovens zijn vooral goed voor ziekenhuiskeukens en andere ’maaltijdfabrieken’, zoals hij dat noemt, om grote hoeveelheden in te bereiden. Voor de thuiskok vindt hij het zeker zonde van het geld. „Na drie dagen gestoomde groenten komt het je neus en oren uit en wil je weer wat anders. De stoomoven wordt dan een opbergkast voor de keukenrollen die je nergens kwijt kunt”, voorspelt hij.

Dat stomen een gezonde kooktechniek is, zal allemaal best, aldus Van Veluwen, maar dat wil niet zeggen dat mensen die hun eten stomen nu per se gezond eten. Daar is meer voor nodig. „Als je je groenten stoomt, maar ze vervolgens overgiet met rare sausjes uit een pakje, is dat natuurlijk niet gezond.”

De Consumentenbond die zes combistoomovens testte, vindt het ook allemaal niet zo nodig. „Eigenlijk kun je alles wat je in de stoomoven bereidt ook op een andere manier maken. Het is een luxe product met een prijskaartje.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden