Hoe Nigeria plotseling de grootste economie van Afrika werd

Een scène uit een Nollywood-film. De filmindrustrie van Nigeria is een van de industriën die hebben bijgedragen aan de groeiende economie in het land.Beeld ap

De economie van Nigeria is één klap twee keer zo groot. Uit nieuwe cijfers van het Nigeriaanse ministerie van financiën blijkt dat het bruto binnenlands product ruim 370 miljard euro bedraagt. Het land streefde daarmee Zuid-Afrika voorbij als grootste economie van het continent. Hoe komt het dat Nigeria ineens zo is gegroeid?

Toen Nigeria haar bruto binnenlands product (bbp) afgelopen week had geactualiseerd bleek na herberekening dat het bbp plotsklaps van 190 naar ruim 370 miljard euro was gestegen. In een kleurrijke Powerpoint-presentatie wordt deze verdubbeling door het Nigeriaanse nationale bureau van de statistiek toegelicht met veel cijfermateriaal.

Update na bijna kwart eeuw
En dat is precies waar het om draait, want de groei lijkt puur een kwestie van statistieken te zijn. Doorgaans past een land de manier waarop het bruto binnenlands product wordt berekend elke drie jaar aan, zodat alle onderdelen van de economie worden meegenomen in het plaatje. Maar in Nigeria gebeurde deze actualisering 24 jaar geleden voor het laatst.

Een kleine kwart eeuw geleden bestonden de industrieën nog niet die nu het Nigeriaanse groeicijfer hebben gerealiseerd, zoals mobiele telefonie, luchtvaart, informatietechnologie en de Nollywood-filmindustrie.

Zo had Nigeria in 1990 maar één luchtvaartmaatschappij, terwijl er nu meerdere zijn. Die uitbreiding geldt ook voor andere industrieën. Het land had bijvoorbeeld destijds maar één telecomaanbieder met 300.000 telefoonlijnen, nu heeft het land een uitgebreide mobiele telefoonindustrie met miljoenen telefoonabonnementen.

In de nieuwe cijfers zijn ook de groei in de landbouwsector - de grootste inkomstenbron in het land - en het toenemende toerisme meegenomen, die zijn opgebloeid sinds democratie haar intrede deed in 1999 en er een einde kwam aan decennia lange militaire dictatuur in het land.

Consequenties
Als het bbp niet up to date wordt gehouden, dan heeft dat verstrekkende consequenties. Door de plotselinge stijging van het bbp kan een land in een hele andere categorie terecht komen, bijvoorbeeld op de lijst voor ontwikkelingshulp.

Toen Ghana de bbp-statistieken in 2010 actualiseerde steeg het bbp van het land met 60 procent, en verschoof het van de categorie 'land met laag inkomen' naar 'land met laag gemiddeld inkomen'. Categorieën die ontwikkelingsorganisaties gebruiken om het niveau van de financiële steun te bepalen.

Nigeria-expert John Campbell wijst er in zijn blog op de website van de Council on Foreign Relations op dat Nigeria zich met de nieuwe bbp-berekening kan aansluiten bij internationale politieke clubs, zoals de G-20, de BRICS-landen en ook de VN-Veiligheidsraad.

Pure ijdelheid
Het nieuws over de Nigeriaanse economische groei zou volgens sommige economen een te rooskleurig plaatje schetsen. Zij wijzen er op dat de economische prestaties van Nigeria helemaal niet beter zijn dan die van Zuid-Afrika, omdat er met een populatie van 170 miljoen drie keer zoveel Nigerianen zijn dan Zuid-Afrikanen. Per hoofd van de bevolking doet Zuid-Afrika het dus eigenlijk veel beter dan Nigeria.

De Nigeriaanse financieel analist Bismarck Rewane wijst in een interview met persbureau AP ook op het verschil tussen statistieken en realiteit als het gaat om de welvaart van zijn land. Hij noemt de herziening pure ijdelheid. "De Nigeriaanse bevolking is morgen niet beter af met de vaststelling dat Nigeria nu grootste economie van Afrika is. Het zorgt niet voor meer geld op de bank of voor meer voedsel om hun maag te vullen."

"Nigeria heeft Zuid-Afrika voorbij gestreefd als grootste economie van Afrika, maar ik heb al zeven dagen geen elektriciteit", schreef Rewane op twitter. Volgens Rewane verandert er eigenlijk niks. "Nigeria is vooral rijk op papier."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden