Framing

Hoe Nigel Farage de hoge prijs voor brexit framet

Nigel Farage, de leider van de Britse Brexitpartij, wil een harde brexit. Hij krijgt een vraag. Uit ieder onderzoek blijkt dat een harde brexit de meest schadelijke optie is voor de Britse economie. Waarom is Farage dan voor een harde brexit? Als die duizenden banen kost?

Het is een lastig frame voor Farage. Hij kan toegeven dat er banen verloren gaan, hij kan dat bestrijden - maar in beide gevallen moet hij het over banenverlies hebben. En dat is niet prettig voor Farage.

Hoe antwoordt hij?

Een. “Vrijheid is onbetaalbaar”, zegt Farage. “Je kunt geen prijs zetten op vrijheid. Je kunt geen geen prijs zetten op democratie. Je kunt geen prijs zetten op trots. Je kunt geen prijs zetten op onafhankelijkheid.”

Wat gebeurt hier? We noemen het meta-framing: je gaat niet in op het frame, je zegt iets over het frame. De vraag naar de kosten van brexit is blijkbaar helemaal fout. Die vraag suggereert dat je een prijskaartje kunt hangen aan waarden als vrijheid en onafhankelijkheid - en dat daarmee het pleit is beslecht. En dat kan niet bij zulke belangrijke waarden. Farage serveert de vraag af, delegitimeert de vraag.

Twee. Vervolgens veegt Farage het onderzoek naar de kosten van brexit eenvoudigweg van tafel. Allemaal onzin. Het is een logisch gevolg van zijn meta-frame. Als de vraag naar dat banenverlies fundamenteel fout is, ach, dan neem je het onderzoek daarnaar ook niet serieus.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden