Hoe moet het nou met de liefde?

Wat lees je graag zelf, vroegen we aan onze critici, bij wijze van tip ook voor u. Deze week verklaart Elke Geurts haar behoefte aan romans over de liefde anno nu.

ELKE GEURTS

Het was de miezerige ochtend in mei waarop mijn man voor drie weken naar een caravan op Bakkum zou vertrekken, en ik het boek dat ik hem mee wilde geven, niet had gekocht. Een roman over hoe relaties in de 21ste eeuw kunnen standhouden.

Hij bracht onze twee meisjes nog eerst naar school, ik had hoogstens een kwartier voordat hij naar zijn man cave ging, maar even later zag ik mezelf toch door de regen de Nesciobrug over racen. Ik trapte alsof mijn (ons) leven van dat boek afhing en was de eerste klant in de boekwinkel. Kletsnat en hijgend stond ik bij de kassa met 'Weg van liefde' van Alain de Botton in mijn hand. Het idee dat langdurige liefde een vaardigheid is die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen moeten maken, leek me helemaal juist.

"Is het een cadeautje?"

"Ja!"

Ik had nee moeten zeggen natuurlijk. Terwijl het werd ingepakt, hoopte ik maar dat de vogel nog niet gevlogen was als ik thuiskwam.

'Weg van liefde' gaat over de liefde tussen Rabih en Kirstin die jarenlang getrouwd zijn, druk zijn met werk, twee kinderen, en dan hebben ze nog hun eigen persoonlijkheid en de dagelijkse beslommeringen. Hoe moet dat met het idee van de romantische liefde? Het is een verhaal over een relatie die zonder uitgesproken rampspoed of gelukzaligheid decennialang standhoudt en mis dreigt te gaan.

Een roman die ons ook nog iets wil leren.

In cursief gedrukte fragmenten analyseert filosoof Alain de Botton de handelingen en ontwikkelingen in het leven van zijn personages, hij filosofeert over de liefde in deze tijd, geeft handvatten voor hoe de personages het hadden kunnen aanpakken. Hij laat zien hoe de misverstanden tussen Rabih en Kirstin ontstaan. Die duidelijk ook ónze misverstanden zijn. We zijn allemaal niet zo uniek.

Nu willen de meeste romans ons natuurlijk iets vertellen, maar het is in de literatuur uit den boze om dat ook letterlijk te doen. Iedere lezer hoort z'n eigen boodschap uit een roman te halen. Een schrijver is geen schoolmeester. Dat is absoluut waar.

Maar er zijn momenten in je leven dat je duidelijkheid nodig hebt. In alles. Je bent op zoek naar een heldere boodschap, meer informatie, je wil de situatie waarin je terechtgekomen bent begrijpen. Er alles over te weten komen. Het lezen van literatuur is heel erg geschikt om de mens en zijn gedrag - jezelf - beter te leren doorgronden. En soms is het ook heerlijk om even bij de hand te worden genomen. Het verhaal en de informatie in een. Zoals in het boek van De Botton.

Toen ik onze straat weer in sjeesde, zag ik dat de auto er nog stond, met twee nette witte overhemden hangend aan het ene knaapje, een colbert aan het andere knaapje. Hij zou de komende weken vanaf de camping naar zijn werk gaan, maar in de auto zou alles toch kreukloos blijven.

Twee dagen later stuurde hij al een berichtje: 'Boek uit. De weg van liefde. Ja goed boek, hoor. Interessant. En het is allemaal niet makkelijk. De weg.'

Alain de Botton: Weg van liefde (The Course of Love) Vert. Jelle Noorman. Atlas Contact; 240 blz. euro 19,99

Rachel Cusk: Nasleep. Over huwelijk en scheiding

(AFTERMATH) VERT. MARIJKE VERSLUYS. 176 BLZ. TWEEDEHANDS euro 9

Een scherp geschreven autobiografisch verslag over hoe het is als je inderdaad besloten hebt om uit elkaar te gaan. In acht essayistische hoofdstukken beschrijft Cusk de chaos die ontstaat na de scheiding, de zoektocht naar een nieuwe identiteit, een nieuw evenwicht in het gezin: hoe pak je je leven weer op als alleenstaande moeder met twee dochters? In 'Nasleep' spaart ze ook zichzelf niet, ze blikt terug op haar jeugd en onderzoekt haar eigen beweeg-redenen. 'Nasleep' is meer dan alleen een verslag over scheiden, het is een bespiegeling over het moderne leven.

Jan Geurtz: Verslaafd aan liefde

AMBO ANTHOS; 222 BLZ. euro 19,95

Jan Geurtz: Bevrijd door liefde

AMBO ANTHOS; 220 BLZ. euro 19,99

Dit zijn hardcore zelfhulpboeken, voor als je behoefte hebt aan informatie over de psychologische werking van relaties, en de wisselwerking tussen vroeger en nu. Als je wilt horen dat het belangrijk is om niet afhankelijk van een ander te zijn, om nooit en te nimmer op een ander te leunen, waar je behoefte aan liefde eigenlijk vandaan komt, moet je de boeken van Geurtz lezen. Als je bevestigd wilt worden in het tegenovergestelde - het zit in de natuur van mensen om een ander nodig te hebben - dan kun je beter: 'Houd me vast' van Sue Johnson erop naslaan.

Jenny Offill: Verbroken beloftes

(DEPT. OF SPECULATION) VERT. ROOS VAN DER WARDT. DE GEUS; 249 BLZ. euro 12,50

Fragmentarische roman over een huwelijk waarin de onvolmaaktheid van de liefde langzaam maar zeker binnensluipt en het de verkeerde kant op dreigt te gaan. De eeuwig twijfelende hypergevoelige echtgenote ziet hoe haar betrouwbare, optimistische echtgenoot er ineens genoeg van heeft. Het vertelperspectief ligt bij de vrouw die naar haar gezin - man, vrouw, kind - kijkt terwijl het uit elkaar aan het vallen is.

Ze worstelt met de discrepantie tussen haar gedroomde en haar werkelijke leven. Ze is ghostwriter, getrouwd, heeft een kind en dacht dat haar echtgenoot haar redding zou zijn. Een beschouwelijke roman, vol filosofieën en reflecties over andere literatuur.

Elke Geurts (1973) schreef de verhalenbundels 'Het besluit van Dola Korstjens' en 'Lastmens' en de roman 'De weg naar zee'. Haar boeken werden veelvuldig genomineerd, o.a. voor de Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. In 2015 verscheen de verzamelbundel 'Lastmens & andere verhalen'. Komend najaar is haar nieuwe hoorspel 'Tot hier en niet verder' te beluisteren op NPO Radio 1. Ze werkt aan een boek dat volgend voorjaar uitkomt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden