Hoe #MeToo de hashtag #HimToo onschadelijk maakte

Pieter Hanson maakte een account op Twitter aan om zich voor zijn moeder te verontschuldigen. Beeld Twitter

Amerikaanse conservatieven vragen met de hashtag #HimToo aandacht voor onterecht van van seksueel misbruik beschuldigde mannen. De actie heeft een spectaculair neveneffect.

Ouders die gênante dingen op sociale media zetten, daar kunnen de meeste kinderen wel over meepraten. Weinig moeders maakten het echter zo bont als die van de Amerikaanse student Pieter Hanson. “Dit is mijn zoon”, schreef zijn moeder op Twitter bij een foto van Hanson in marine-uniform.  "Hij gaat niet op dates met vrouwen door het huidige klimaat van valse seksuele beschuldigingen door radicale feministen met een agenda.” Ze voegde er de hashtag #HimToo aan toe.

Zoonlief Hanson wist van niets. Pas toen zijn telefoon tijdens een tentamen als een malle begon te piepen, begon hij te vermoeden dat er iets aan de hand was.

De tweet van Pieter Hansons moeder, die inmiddels is verwijderd. Beeld Twitter

Sinds vrouwen onder de hashtag #MeToo aandacht vragen voor allerlei vormen van seksueel geweld, wordt er, onder de noemer #HimToo, ook tegengesparteld. Him too, hij ook: dat slaat op mannen die onterecht beschuldigd worden van seksueel misbruik. In het huidige maatschappelijke klimaat, zo luidt de klacht, zijn ze automatisch schuldig, totdat het tegendeel bewezen is.

Kavanaugh

Door de hoorzittingen van de van seksueel misbruik beschuldigde opperrechter Brett Kavanaugh kwam #HimToo goed op stoom. Met aanmoediging van het Witte Huis. “Het is een angstige tijd voor jongemannen in Amerika”, zei president Trump. Zijn woordvoerder Kellyanne Conway zei over Kavanaugh: “We zagen onze echtgenoten, onze zonen, onze broers in hem”. Talloze onbekende Amerikanen volgden, en uitten hun zorgen over het lot van hun zonen onder de vlag van #HimToo.

Dat was weer het teken voor talloze experts om zich te buigen over de vraag: hoe vaak komen zulke valse beschuldigingen eigenlijk voor? Een, uit de aard van de zaak, lastig te beslechten discussie, want in sommige gevallen blijft de waarheid inderdaad hangen tussen het ene woord en het andere. Maar veel studies, waaronder één van de FBI, komen uit op zo’n 2 tot 10 procent van de beschuldigingen.

Toch nog een flink aantal, maar daarmee is niet het hele verhaal verteld, want slechts zeer sporadisch leidt zo’n valse beschuldiging ook echt tot vervolging, en bijna nooit tot een veroordeling. De politie kan een hoop ‘bekende categorieën’ van valse beschuldigingen er wel uit filteren: denk aan de tiener die te laat thuiskomt, en in paniek een smoes zoekt.

Hulp zoeken

Het probleem van mannen die ten onrechte beschuldigd worden van seksueel misbruik is dus in ieder geval stukken kleiner dan het probleem van mannen die misbruikt worden, en daar geen hulp voor durven te zoeken, aldus Seth Stewart van 1in6, een hulplijn voor mannelijke slachtoffers. Een onderzoek van het Amerikaanse expertisecentrum voor seksueel geweld NSVRC schat dat één op de 71 Amerikaanse mannen verkracht worden tijdens hun leven. Aan nieuwssite Vox vertelt Stewart dat een hashtag als #HimToo de notie versterkt van de man als dader, en de vrouw als slachtoffer. Daardoor wordt de drempel voor mannelijke slachtoffers om hulp te zoeken hoger.

Het lijkt er sinds deze week op dat #HimToo zijn langste tijd gehad heeft. De post van de moeder van Pieter Hanson werd zo vaak geparodieerd, dat je de ‘authentieke’ #HimToo-verhalen inmiddels met een vergrootglas moet zoeken.

De doodsteek kwam van Hanson zelf. Hij maakte speciaal een Twitter-account aan om zich voor zijn moeder te verontschuldigen. “Dat was mijn moeder. Soms doen de mensen van wie we houden ons onbewust pijn. Laten we het omdraaien. Ik respecteer en geloof vrouwen. Ik zal #HimToo nooit steunen.”

Online was op basis van Hansons foto’s al uitgebreid gespeculeerd dat het gebrek aan vrouwelijke dates van Hanson misschien heel andere oorzaken had dan ‘radicaal feminisme’. De regenboog die Hanson bovenaan zijn profiel zette, leek in ieder geval niet bedoeld om die speculaties te ontkrachten.

Lees ook: 

Wat heeft één jaar #MeToo eigenlijk opgeleverd?

Een jaar geleden werd #MeToo ongekend populair. Het bleek geen hype, maar een beweging die de verhouding tussen vrouwen en mannen blijvend op scherp stelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden