'Hoe meer slachtoffers, hoe meer mensen protesteren'

Demonstranten in Kathmandu bereikten gisteravond na een urenlange strijd met Nepalese veiligheidstroepen de ringweg, het gebied waar een strikt uitgaansverbod van kracht is.

door Lucia de Vries

De demonstranten sloegen met glazen flessen op de vangrail en schreeuwden 'Dief Gyanendra, verlaat het land'.

Sommigen klommen op huizen en winkels en maakten door bovenop de tinnen daken op en neer te springen duidelijk hoe ze over hun koning denken. Terwijl autobanden in brand werden gestoken, keken vanuit tanks en trucks gewapende soldaten vermoeid toe. De stoplichten op de kruising van de wijk Kalanki stonden de gehele dag op rood.

Hoewel in andere delen van destad honderdduizenden mensen vreedzaam protesteerden, zag Kalanki er uit als een slagveld. De agressie nam in de loop van de dag toe nadat ME-ers het vuur openden en drie dodelijk gewonde demonstranten in ambulances werden geladen. Mensenrechtenactivisten lieten buitenlandse journalisten de kogels zien, die waarschijnlijk afkomstig zijn uit verouderde Indiase geweren.

Enkele tienduizenden mensen moedigden de demonstranten aan. Bij de mededeling dat twee agenten gewond waren geraakt, ging een luid gejuich op. Aan de oevers van de Balkhu rivier verzamelden zich duizenden jongeren, die met behulp van katapults agenten die zich op de 150 meter hoger gelegen ringweg bevonden, bekogelden. De agenten gooiden op hun beurt met stukken baksteen.

Het was niet de bedoeling van koning Gyanendra's regering dat mensenrechtenactivisten, VN-medewerkers en journalisten de confrontaties zouden bijwonen. Een handje vol buitenlandse journalisten lukte het om te voet het gebied te bereiken. Zij waren gedwongen tot 's avonds acht uur buiten de ringweg te blijven. Ook daarna was het moeilijk de weg over te steken: de regering besloot het algemene uitgaansverbod met zeven uur te verlengen.

Student Yubaraj Pande nam een korte pauze nadat hij traangas uit z'n ogen had gewassen. Of hij bang was? “Zodra we hoorden dat demonstranten om het leven waren gekomen, begon ons bloed te koken. Hoe meer slachtoffers, des te meer familieleden en vrienden de straat op gaan.“ Met stukken baksteen in beide handen liep hij weer terug naar de ringweg.

Gedurende de hele dag luisterden demonstranten naar de radio om te horen of de koning toe zou geven aan de eis de democratie te herstellen. Karan Singh, een speciale afgezant uit India, had na een onderhoud met de koning geopperd dat de koning binnen afzienbare tijd een beslissing zou nemen.

Toen de nacht viel was het opvallend rumoerig in Kathmandu. Op verschillende plekken waren vuren aangestoken. De enige voertuigen die rondreden waren trucks vol agenten en soldaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden