Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Column

Hoe meer het rechts voor de wind gaat, hoe meer links schuimbekt en onverdraagzaam wordt

Op woensdag 6 maart 2002 werden in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

In Rotterdam verliet Pim Fortuyn, toenmalig lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, die ochtend zijn woning. Het gehele traject werd hij door schreeuwende linkse activisten begeleid die borden droegen met ‘Stop de Hollandse Haider’ (Haider was de leider met nazi-sympathieën van de Oostenrijkse FPÖ).

Ik weet nog hoe ik op die 6 maart 2002, thuis voor de buis, verachting voelde voor die activisten die de gang van een lijsttrekker naar het stembureau verhinderden. Het democratische proces dat zijn ultieme uiting vindt in stemmen, is heilig. De kiezer is dan koning en niet de luidruchtige activist die hem op het laatste moment probeert te beïnvloeden.

Toch gaat dit weer gebeuren. Een consortium van linkse en extreem-linkse krachten waarin trotskisten, communisten, identiteitsfanatici, anti-Israël-activisten en Erdoganisten elkaar hebben gevonden, zal in Amsterdam een demonstratie houden. Dit slechts drie dagen voor de raadsverkiezingen van 21 maart. De oproep van de organisatoren - ‘Geen racisten in de Raad’ - is hoofdzakelijk gericht tegen de verkiezingsdeelname van het rechtse Forum voor Democratie (FvD) van Baudet. De bedoeling is om de intrede van FvD (volgens peilingen goed voor 3 zetels) in de Amsterdamse gemeenteraad te verhinderen.

Ervan bewust dat de oproep om tegen een deelnemende partij te demonstreren een vorm van verhindering van het democratische proces is, hebben drie parlementaire partijen zich van die demonstratie teruggetrokken. De lijsttrekkers van die partijen (PvdA, SP en Dierenpartij) zijn hierdoor op de extreem-linkse site Joop.nl van de publieke omroep Vara/BNN van ‘lafheid’ beticht en respectievelijk voor ‘tuthola’, ‘zakkenwasser’ en ‘halve gare’ uitgemaakt.

Schokkend

Schokkend is wel dat als enige ‘middenpartij’ GroenLinks (GL) zijn medewerking aan de anti-FvD-demonstratie weigert op te zeggen. Dit geeft te denken. Om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, die aan de basis ligt van het democratische proces, moet je kennelijk niet meer bij GL zijn. Onlangs zinspeelde campagnestrateeg Sybren Kooistra van GroenLinks op het ontslag bij de kwaliteitspers van columnisten die niet links genoeg zouden zijn. Ik schreef hierover een open brief aan GL-leider Jesse Klaver, die onbeantwoord bleef.

Het lijkt op een structureel mechanisme: hoe meer het rechts voor de wind gaat, hoe meer (extreem-) links schuimbekt en onverdraagzaam wordt. In een column in De Groene Amsterdammer deze week - getiteld ‘Links narcisme’ - vraagt Ewald Engelen hoe het kan dat overal in Europa links op apegapen ligt en in Nederland de sociaaldemocratie ‘op sterven na dood is’. Het antwoord komt in hetzelfde blad van socioloog en schrijver Herman Vuijsje: ‘Dat links nu de rekening krijgt gepresenteerd, komt niet door zijn linkse ideologie, noch door het ideologisch reveil van rechts. Het komt in de eerste plaats doordat links op belangrijke punten zijn eigen ideologie verloochende.’ Laat GroenLinks hierover nadenken.

Lees ook de open brief die Ephimenco afgelopen december aan GroenLinks schreef: Beste Jesse, staat GroenLinks achter de racistische beschimpingen van zijn ‘ideoloog’ en ‘strateeg’?

En lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden