Hoe meer fietsers, hoe minder brokken

Nederlanders fietsen door weer en wind. Beeld ANP
Nederlanders fietsen door weer en wind.Beeld ANP

In de Nederlandse grote steden maken fietsers de dienst uit. Natuurlijk zijn er spanningen tussen automobilisten en fietsers, maar in principe zit geen enkele verkeersdeelnemer te wachten op brokken. Omdat Nederlanders zich graag en vaak verplaatsen op tweewielers zijn bestuurders van de diverse vervoersmiddelen aan elkaar gewend. En daarom houden ze, weliswaar mopperend, rekening met elkaar. Die strategie heeft succes, blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In de Verenigde Staten is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers toegenomen van 621 in 2010, naar 722 in 2012. In Nederland schommelt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers al jaren tussen de 180-200. Maar het aantal gefietste kilometers per inwoner ligt in Nederland vele malen hoger dan in de Verenigde Staten.

Amerikaan is geen fietser
Uit onderstaande grafiek blijkt de gemiddelde Amerikaan 47 kilometer per jaar fietst. De gemiddelde Nederlander fietst maar liefst 864 kilometer per jaar. Als de gefietste kilometers per jaar worden afgezet tegen het aantal verkeersdoden op de fiets, blijkt dat het Nederland het veiligste land is om op de fiets te klimmen. Slechts 10,7 fietsers sneuvelen in het verkeer per miljard gefietste kilometers. Ook Denemarken en Duitsland zijn relatief veilig. In Zuid Korea wordt wel veel gefietst, maar is de verkeerschaos kennelijk zo groot dat daar 32 mensen per miljard gefietste kilometers omkomen. In de Verenigde Staten blijkt fietsen helemaal een risicovolle bezigheid: maar liefst 44 mensen per miljard gefietste kilometers komen om.

Overigens wordt er bij het onderzoek de kanttekening geplaatst dat het geen goed idee is om de verhoudingen tussen aantallen fietsers en automobilisten te snel te wijzigen. Het schijnt enige tijd te kosten voor de bestuurders van de diverse transportmiddelen aan elkaar zijn gewend en in de tussenperiode kunnen er juist meer slachtoffers vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden