Hoe Max Kikker verzon Fictieve kleuterbiografie van Max Velthuijs

De artistieke nalatenschap van de in 2005 overleden tekenaar Max Velthuijs wordt beheerd door een stichting, die zijn werk samen met uitgeverij Leopold levend wil houden met herdrukken van bestaande boeken en nieuwe uitgaven die erop geënt zijn. Zo kwamen allerhande babyboekjes tot stand en nieuwe Kikker-boeken, gebaseerd op de animatieserie 'Kikker & Vriendjes'.

Dat laatste heb ik nooit begrepen, want die gladde animatietekeningen halen het in de verste verte niet bij het doorleefde handwerk van Velthuijs. Prima voor tv, een medium met andere wetten, maar in boekvorm een onnodige toevoeging aan al die schitterende Kikker-boeken.

Maar er worden ook mooie dingen gedaan met het archief. Zo verscheen vorig jaar het herontdekte prentenboek 'Meneer Macaroni gaat picknicken' en is er nu 'De vader van Kikker', een fictieve kleuterbiografie van Velthuijs. Rindert Kromhout bedacht het warme verhaal aan de hand van bekende en nooit eerder gepubliceerde tekeningen van de meester.

Het boek opent met twee illustraties die wat voller en gedetailleerder zijn dan het Kikker-werk. Aan het woord is Kikker: "Ik ken een vader die orgelman is." We zien de man zijn draaiorgel opschilderen. "Als hij na zijn werk thuiskomt, heeft hij het koud, zo koud..." En zo is de fietsenmaker 's avonds moe en is het hoofd van de koning leeg.

"Maar mijn eigen vader is tekenaar," staat onder een omkaderd portret van een blonde knul aan zijn tekentafel, vrij vet en donker geschilderd. "En toen mijn vader groot was, tekende hij nog steeds." Er volgen afbeeldingen van oude bekenden uit Velthuijs' werk: monster, Olifant en Krokodil en Klein-Mannetje.

"Maar mijn vader dacht: Nee, dit is het nog niet helemaal..." Een wat vreemde zin, want zo lijken Velthuijs' creaties vóór Kikker te worden weggezet als niet-helemaal-geslaagde-aanloop.

Pas als hij kikkers gaat tekenen, eerst wat dikkig en met blauwe zwembroek, roept de vader 'Hoera!'. De orgelman leest een kikkerboek voor aan zijn kinderen en warmt op, de fietsenmaker ook en is niet langer moe en de koning weet na het voorlezen van de prins weer wat hij zijn volk kan toeroepen: "Is het leven niet prachtig!" Zo laat Kromhout ontroerend zien wat boeken, en zeker die van Velthuijs, met een mens kunnen doen.

Max Velthuijs & Rindert Kromhout: De vader van Kikker Leopold; 24 blz. euro 14,99. Vanaf 4 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden