Natuurdagboek

Hoe Lelystad het Przewalskipaard terugbracht naar Mongolië

Takhipaarden - ofwel Przewalski's, sinds de soort in 1878 door een Russische kolonel ontdekt werdBeeld Koos Dijksterhuis

De dageraad breekt aan als beheerder Alex van Putten van Stichting het Flevolandschap me de Przewalskipaarden in het Natuurpark Lelystad laat zien. Eerst moeten we voorbij de wisenten die ons gretig aanstaren. We houden gepaste afstand, al was het maar vanwege de gigantische stier.

We lopen door een beukenlaan in herfstkleuren die de indruk geeft dat dit een hoogbejaard landgoed is, terwijl Oost-Flevoland op de kop af zestig jaar oud is. Ah, daar komen de Przewalskipaarden aan. Negen. Ze draven in een rij voor ons langs het pad over, en blijven vervolgens staan om ons eens goed te bekijken. Wij kijken terug. Voor oerpaarden (de enige die er nog zijn) ogen de Przewalskipaarden minder woest dan ik had verwacht. Ze zijn stevig gebouwd, maar vrij klein.

Przewalskipaarden zijn genoemd naar de Russische kolonel Nikolaj Przewalski, die de soort in 1878 ontdekte. Lang voor hun ontdekking waren ze in Mongolië al bekend onder de naam Takhi. De paarden worden in Mongolië als heilig beschouwd, wat hun uitsterving niet verhinderde. Sinds 1968 zijn ze in het wild niet meer gezien. De biologen Annette Groeneveld en Jan en Inge Bouman namen zich voor dat ze de oerpaarden opnieuw zouden uitzetten op de steppes van Mongolië.

Zij schuimden dierentuinen en wildparken af op zoek naar Przewalskipaarden, die ze naar Lelystad haalden. Daar plantten de paarden zich voort, verwilderden ze en vormden ze kuddes. In 1992 werden de eerste uit Lelystad naar Mongolië gebracht, waarna er nog vier transporten van in totaal vijftig paarden volgden. Nu galopperen er weer een paar honderd Przewalski's op de Mongoolse steppe. Ze stammen allemaal af van dertien voorouders.

In Lelystad zijn er nog maar negen, waaronder niet één vruchtbare hengst. De missie is geslaagd en het Natuurpark fokt ze niet meer. Afgelopen zomer verwelkomde het Natuurpark documentairemakers uit Mongolië die een film maakten over de herkomst van hun heilige Takhipaarden.

We lopen terug. De wisentstier probeert een koe te bestijgen en heeft geen oog meer voor ons.

Lees hier de vorige afleveringen in ons dossier Natuurdagboek 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden