Column

Hoe leg je aan jezelf uit dat je mensen aan de grens weert?

Leonie BreebaartBeeld Maartje Geels

Nog voor de berichtgeving over de Amerikaanse midterms losbarstte, berichtte deze krant over de ‘karavaan’ die vanuit Honduras optrekt naar de grens van de Verenigde Staten; wanhopige of misschien eerder hoopvolle migranten, onder wie veel vrouwen en kinderen. 

Het artikel focuste op de 17-jarige Yosselin Flores. Met haar zusje en tante was ze op de vlucht voor armoede en voor gewelddadige bendes (als je niet vertrekt, vermoorden ze jou of je familie). En hoewel de tocht zwaarder is dan de 17-jarige had verwacht - honderden kilometers lopen in de brandende zon - houdt ze vast aan haar typisch Amerikaanse droom. Hard werken. Van niemand afhankelijk zijn.

Donald Trump zette de groep migranten anders neer - dat stond ook in de krant. Niks geen moedige vrouwen maar geharde en vooral gevaarlijke mannen “die we misschien niet willen in ons land… Dit is geen onschuldige groep mensen. Het is een grote groep mensen die tough is. Ze hebben mensen verwond, en aangevallen.”

Die opzichtige poging een groep migranten neer te zetten als een roofzuchtige bende, heeft iets lachwekkends. Zeker als je bedenkt hoeveel Amerikanen van immigranten afstammen. Waarin verschillen de migranten uit Honduras van de landverhuizers op wie Amerika zijn hele identiteit gebouwd heeft?

Afgezien van native Americans en kinderen van slaven, hebben wel héél veel Amerikanen een ouder of voorouder die als Zweed, Cubaan, Italiaan, Pakistaan, Vietnamees, Pool of Rus naar Amerika is gekomen, op de vlucht voor oorlog, armoede, terreur - het type ellende kortom dat de stoet uit Honduras nu naar de VS doet vluchten. Onder die oude landverhuizers zat ook weleens een crimineel, net zoals uit Mexico weleens een moordenaar de VS inkomt, maar Amerikanen zouden in de karavaan toch eerder de heldhaftige spirit van hun moedige voorouders moeten herkennen.

Botweg terugsturen

Dat mag dus niet, het us against them-schema, het vijandbeeld moet overeind blijven en dat vergt van de Amerikaanse president naast verdachtmakingen ook aperte leugens. Zo stelde hij dat er in de VS 25 tot 30 miljoen illegalen wonen - het zijn er volgens de laatste tellingen van het onafhankelijke Pew Research Center nog niet half zoveel.

Aperte leugens en opzichtige verdachtmakingen: zo bont maken Europese leiders het niet. Maar voorzichtiger suggesties dat migranten over het algemeen gevaarlijke types zijn, hoor je hier natuurlijk ook. Begrijpelijk, want ze verlossen ons van een moreel probleem waarop eigenlijk niemand een echt antwoord heeft. Hoe leg je eigenlijk aan jezelf en anderen uit dat de grenspolitie mensen met volkomen begrijpelijke verlangens naar vrede, vrijheid en voorspoed meestal botweg moet terugsturen naar hun rotland? 

Juist wie wel sympathie voelt opborrelen voor de moedige gelukszoekers die oceanen en woestijnen oversteken, ervaart angstpolitiek als verlossend. Zet de hele groep gelukszoekers neer als profiteurs, moordenaars en verkrachters, en het botte ‘nee’ dat je aan de grens moet verkopen, valt emotioneel ineens te rechtvaardigen.

Wat is daar nou erg aan? Leonie Breebaart onderzoekt in haar column de actualiteit op filosofische wijze. Lees meer op trouw.nl/leoniebreebaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden