Hoe langer geen zege, hoe groter de mythe

interview | 'Alpe d'Huez is allang geen Nederlandse berg meer'

CHORGES - Is de Alpe d'Huez eigenlijk wel een Nederlandse berg? Al lang niet meer, durft wielerhistoricus en schrijver Benjo Maso de snel oplopende Tourkoorts in Nederland te temperen. "De claim die wij Nederlanders op dit Tourmonument leggen, is - als je eerlijk bent - niet terecht." Maso moet in zijn geheugen graven voor de laatste Nederlandse zege. "Ik dacht Gert-Jan Theunisse. In 1989 toch?" Negentien van de zevenentwintig aankomsten op de Alpe d'Huez gingen naar een niet-Nederlandse coureur.

Het is vierentwintig jaar geleden dat Theunisse na een lange ontsnapping als eerste bovenkwam na de dertien kilometer lange klim. Daarmee is de Alpe d'Huez geen Hollandse berg meer, meent Maso. "Maar aan de andere kant: De Engelsen moesten op Wimbledon 77 jaar lang wachten op een winnaar uit eigen land."

En hoe langer er niet gewonnen wordt, hoe groter de mythevorming. Maso: "De verhalen eromheen worden groter en groter en met het verstrijken van de tijd steeds prachtiger. Het verleden wordt iedere keer dat de Tour naar dit ski-dorp komt opgerakeld. Er vormt zich dan vanzelf zoiets als een traditie."

En dat voor een land dat nauwelijks klimmers voortbracht, zegt Maso. "Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw konden wij Nederlanders bergop nauwelijks potten breken. Ruim twintig jaar later zijn daar ineens Joop Zoetemelk (twee keer), Hennie Kuiper (twee keer), Peter Winnen (idem), Steven Rooks en Theunisse die dit land aan ander aanzien geven, op de Alpe d'Huez."

Wij stijgen op de Alpe figuurlijk boven onszelf uit, meent Maso. "Ik herinner me mijn eigen verbazing toen Kuiper er in 1977 voor de eerste keer won: Wij kunnen klimmen, we doen er eindelijk toe." Dat Laurens ten Dam, de nummer zes van het klassement, winnen op de Alpe boven de gele trui zet, zegt volgens Maso genoeg over de aantrekkingskracht van deze berg op Nederlanders. Als je een enquête zou houden over de bekendste bergen dan staat de Alpe op één, gevolgd door de Mont Ventoux."

De hunkering naar een Nederlandse zege wordt deze dagen gevoed door het opvallende rijden van Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de honderdste Tour. De fans zijn erin gaan geloven, evenals de coureurs zelf. Maso is realistischer. Hij ziet aan de lange reeks van droge jaren niet meteen een einde komen. Zeker niet dit jaar. "Ik denk eerder gele truidrager Chris Froome of iemand uit een groepje vluchters. Een nationale polonaise na de etappe van vandaag? Nee."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden