Hoe lang kalfjes bij de koe mogen blijven is geen Haagse kwestie

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De koe, de kip of het varken, ze zijn natuurlijk allemaal van de boer. Maar vaak krijg je de indruk dat ze vooral van ons allemaal zijn. Want over boeren en hoe zij hun bedrijven moeten runnen, doen gekruide meningen de ronde. Feiten en emoties lopen daarbij al snel door elkaar - en de boer moet er maar mee leren leven.

Zo werd aanvankelijk de Partij voor de Dieren op het Binnenhof nog weggelachen om haar standpunten. Maar tegenwoordig worden die geregeld breed omarmd. Een Kamermeerderheid heeft bijvoorbeeld gestemd vóór een motie van de Partij voor de Dieren om kalfjes langer bij de moederkoe te houden. Dat zou beter zijn tegen de stress én veel natuurlijker.

Het protest van de gelegenheidsactiegroep #kalverliefde tegen dit nieuwe Haagse ingrijpen op de boerderij is even voorspelbaar als begrijpelijk. Waar bemoeit de politiek zich mee? Laat ons toch vooral óns werk doen, is het verwijt van deze tweehonderd boerinnen aan de Haagse politiek. Voor dit sentiment is veel te zeggen. Zeker omdat Den Haag wel wat steken heeft laten vallen toen het er voor de melkveehouderij écht op aankwam.

Zo was al jaren van tevoren bekend dat Brussel de melkquota in 2015 zou loslaten, waarop boeren anticipeerden door grotere stallen voor meer koeien te bouwen. En zo was, eveneens jaren van te voren, de keerzijde van dat beleid bekend: een groeiende mesthoop. Een probleem dat om ondubbelzinnig Haags optreden schreeuwde. Maar ingrijpen bleef te lang uit door politieke verdeeldheid. Totdat begin deze maand staatssecretaris Van Dam niet anders kon dan een fosfaatrechtenstelsel afkondigen.

Natuurlijk mag van de overheid verwacht worden dat zij optreedt waar dierenwelzijn met voeten wordt getreden. De controle op veetransporten bijvoorbeeld, mag best wel een tandje extra. Verbetering van slachtmethoden, daar is ook veel voor te zeggen. Maar of het kalfje wel of niet lang bij de koe moet blijven is een vraag van een andere orde - een waarop het antwoord nog lang niet helder is. Een studie naar familiekuddes, die een belangrijke rol speelde in het Haagse debat, kent nog veel open einden, zo erkennen onderzoekers van het Louis Bolk-instituut en Wageningen UR. Het familiekuddeconcept scoort hoog op papier, maar de praktijk kan anders uitpakken, schrijven zij. Bovendien: als boeren nu al kalfjes langer bij de koeien willen houden, staat dat hen geheel vrij.

Kortom: waar bemoeit Den Haag zich mee?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden