Hoe lang is twaalf uur?

'Theater- en kerkeslaap zijn de belangrijkste en de mooiste, daar ben ik niet bang voor', zei de Duitse theaterregisseur Peter Stein enkele jaren geleden toen hij, verdeeld over twee dagen, twintig uur Faust op de planken zette.

Andrea Bosman

Wie aanstaande zondagmorgen om 11 uur plaatsneemt in het Appeltheater voor 'Tantalus' hoeft zich dus niet voor dommelmomenten te generen. Toch zal men even diep moeten zuchten bij de gedachte pas twaalf uur later het pand weer te kunnen verlaten.

Maar er gebeurt iets merkwaardigs met de tijd en de concentratie tijdens een zo lange zit in het theater. Ten eerste zal de ambitie om het stuk uit te zitten bijzonder hoog zijn, hoger dan bij een stuk van drie, vier uur. Als ware het een survivaltocht. Bij Faust in Berlijn waren er destijds weinig weglopers.

Het halve etmaal dat men met elkaar doorbrengt zal ook zorgen voor een bijzondere verbondenheid tussen acteurs en publiek, en tussen het publiek onderling, dat elkaar tijdens de vele pauzes steeds weer opnieuw zal tegenkomen, in de zaal, op het toilet en aan de bar. Alsof men aan een grote groepsreis is begonnen. Meer nog dan het idee elke handeling, elke zin bewust te moeten registreren, gaat het om de overgave aan een grote 'trip', aan een overbelasting van de zintuigen.

De reis wordt onderbroken door acht pauzes, en dat maakt het geheel ook lichter dan het lijkt. En reserveer vooral voor de lunch en het diner dat in het theater wordt geserveerd, adviseert Eveline van Leeuwen van De Appel. ,,Die eetpauzes duren een klein uur, tijd om buiten de deur te gaan eten is er eigenlijk niet.'' Tenzij men, als echte Hollandse survivors, voor de meegebrachte boterhammen en mueslirepen kiest.

In het theater is de tekst van 'Tantalus' verkrijgbaar. Meelezen, in de pauzes alvast vooruitbladeren naar dat wat komt, de resterende pagina's tellen: ook zo'n boekwerk biedt een fijn houvast.

Nu moet 'Tantalus' nog in première gaan, maar het applaus dat aan het einde zal klinken, zal een mengelmoes zijn van bewondering voor het vertoonde, niet alleen voor de artistieke, maar vooral ook de fysieke prestatie van de acteurs en het publiek zelf: 'we' hebben het met zijn allen volbracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden