'Hoe lang houden Dole en Kemp het met elkaar uit?'

SAN DIEGO - Enthousiasme en vreugde bij de leiding van de Republikeinse partij, maar scepsis bij degenen die zijn doorgaans zeer uitgesproken meningen op tal van terreinen niet delen. Het aanwijzen van oud-Congreslid en oud-minister Jack Kemp (61) als kandidaat voor het vice-presidentschap heeft in elk geval weer enige schwung gegeven aan de al maanden bloedeloze campagne van Bob Dole voor de presidentsverkiezingen van november. Maar menigeen, ook binnen de partij, vraagt zich af of de twee (voormalige) aartsrivalen het kunnen opbrengen eensgezind naar buiten te treden.

Want sinds John Kennedy en Lyndon Johnson zijn er geen politici meer bij elkaar gebracht die zo fundamenteel van mening verschillen over tal van onderwerpen als in Russell (Kansas) afgelopen zaterdag. Kemp is zijn politieke leven lang voorstander geweest van drastische belastingverlaging, Dole was daar tot voor kort faliekant tegen. Dole wil een amendement op de grondwet, waarin van regering en Congres wordt geëist dat zij in het begin van de volgende eeuw een sluitende begroting gaan leveren, Kemp gruwt van dat idee omdat het volgens hem zal leiden tot gesnoei in de overheidsuitgaven en met name in de sociale voorzieningen.

Dole steunt een voorzichtige beperking van de legale immigratie en een harde aanpak van illegale immigranten, onder meer door hen en hun kinderen voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg te onthouden. Kemp is daar fel tegen; toen in 1994 de staat Californië, waar hij geboren is en nog een groot deel van zijn dagelijkse leven doorbrengt, tot maatregelen tegen de illegalen besloot, keerde Kemp zich daar publiekelijk tegen. Dole wil een einde maken aan de bestaande praktijk van positieve discriminatie voor minderheden, Kemp is ervoor omdat het volgens hem essentieel is voor het verbeteren van de leefomstandigheden van die minderheden.

Dole wil de wetgeving terugdraaien, die het bezit van vuurwapens aan banden legt; Kemp steunt die wetten. Dole wil het aantal termijnen dat iemand lid kan zijn van het Congres beperken, Kemp is daartegen. Zelfs op het punt van het abortusbeleid denken ze niet gelijk, al behoren ze beiden tot de vleugel die de mogelijkheden wil beperken.

En bovenal: ze houden er allebei niet van het achterste van hun tong verborgen te houden. Politieke vrienden van Kemp, zoals oud-minister Bill Bennett, met wie Kemp een denktank leidt, geloven er niets van dat Kemp de rol van secondant zal kunnen spelen. Bennett: “Kemp vragen zijn mond te houden is hetzelfde als Santa Claus vragen geen kadootjes mee te brengen en Elvis te vragen niet te zingen.”

Dat Kemp door Dole zou worden gevraagd was tegen het weekeinde al geen geheim meer. Toen beide mannen met hun echtgenotes Elizabeth (Dole) en Joanne (Kemp) in de deuropening verschenen van Dole's geboortehuis in Russell was niemand meer verrast. Maar het was nog steeds wennen dat de man die in het late voorjaar nog een voorkeur voor Steve Forbes uitsprak als de Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis nu ineens de running mate van Dole was. Breed was echter de vaststelling dat Kemp een eerste klas keus is als Dole zijn basis wil verbreden. Kemp heet 'het nette gezicht van het conservatisme' en 'een Republikein met een bloedend hart' te zijn. Hij onderhoudt uitstekende banden met minderheden en de vakbonden.

Maar niet iedereen danste van vreugde. Zoals viel te voorzien benadrukten woordvoerders van de Democraten meteen de verschillen tussen Dole en Kemp. Senator Chris Dodd, leider van de verkiezingscampagne van president Bill Clinton, schilderde Kemp af als 'een extremist', een beoordeling die hij later afzwakte. Charles Schumer, een vooruitstrevend Congreslid voor New York, zei echter alleen maar goede dingen over Kemp te kunnen zeggen. Ook in Republikeinse kring was niet iedereen blij. Bay Buchanan, leider van de campagne van haar broer Pat Buchanan, zei dat het niet haar keus zou zijn geweest.

- Pagina 5: meer nieuws over Kemp en de Republikeinse conventie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden