Hoe lang blijven sterren bij elkaar?

hoewaarom Formule voorspelt hoe lang een huwelijk duurt

Vragen over het hoe en waarom van dagelijkse gebeurtenissen: hoewaarom@newswhyre.com

Vervelend hoor, van Ozzie en Sharon Osbourne. In miljoenen huishoudens is meewarig het hoofd geschud. Zeker was halverwege deze week nog niets, maar de Amerikaanse wetenschapsjournalisten Garth Sundem en John Tierney zullen elkaar alvast een high five gegeven hebben. Niet uit leedvermaak, maar omdat er een mooie aanvulling lijkt aan te komen op hun cijfermateriaal over de levensduur van relaties van beroemdheden.

Ozzie en Sharon zijn namelijk al 31 jaar bij elkaar, en dat is in die kringen ongebruikelijk lang. Een goede test van de wiskundige formule die Tierney en Sundem in 2006 publiceerden, waarmee je de duur van celebrity-relaties kunt voorspellen.

Je stopt er in wat je van een koppel weet: hoeveel echtgenoten hebben ze ieder al versleten? Hoe beroemd is de een en hoe steekt de ander daarbij af? Hoe oud zijn ze? Hoe lang hadden ze verkering? Is een van de twee een seks-symbool? Als laatste stop je er een gewenst aantal jaren in, en het resultaat van de berekening is de 'Bliss-factor': de kans dat het huwelijk nog minstens dat aantal jaren zal duren.

Sommige van die variabelen kun je zo bij Wikipedia ophalen. Voor andere moet je een slimme meetmethode verzinnen. Voor 'beroemdheid' namen de twee roddelologen het aantal Google-hits. En om te bepalen of iemand een seks-symbool is, bekeken ze de eerste vijf plaatjes die Google van hen laat zien: heeft de persoon veel of weinig aan?

Dan komt de echte test: voorspellen. Demi Moore en Ashton Kutcher, Pamela Anderson en Kid Rock, Britney Spears en Kevin Federline gingen in de vijf jaar na publicatie van het artikel volgens schema voor de bijl. Maar er waren ook huwelijken die zich er niet aan hielden, zoals dat van Katie Holmes en Tom Cruise.

In maart vorig jaar publiceerden Tierney en Sundem in de New York Times een bijgestelde formule. De fout, meenden ze, zat hem in een te simpele opvatting van beroemdheid. Er is verschil tussen mensen die niks en echt iets kunnen. Daarom telt in de nieuwe formule het aantal keren dat je genoemd wordt in roddelblad National Enquirer, gedeeld door het aantal keren dat je in de deftige New York Times staat. Dat Holmes en Cruise na zes jaar nog samen waren klopte opeens, schreef Tierney. Maar nog eens negen jaar: echt niet. En ziedaar, drie maanden later was het al mis. De formule lijkt dus verbeterd. Als binnenkort Ozzie en Sharon erin moeten, wordt hij zo goed dat roddelen bijna niet leuk meer is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden