Hoe lang blijft het 'stil' op de Krim?

Russische militairen op de Krim. Beeld afp
Russische militairen op de Krim.Beeld afp

Een 'Stille Oorlog' noemden we de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim gisteren. Maar de vraag is hoe lang het 'stil' blijft. Russische troepen rukken er namerlijk steeds verder op. De ontwikkelingen op een rij.

20.13 Situatie Krim 'moeilijk, maar onder controle'
Hoewel de Russen steeds nadrukkelijker aanwezig zijn op de Krim en de situatie op sommige plekken ,,moeilijk'' is, hebben de Oekraïense autoriteiten de kwestie nog onder controle. Dat heeft de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov maandagavond gezegd.

,,De situatie op de Krim blijft gespannen en de Russische militaire aanwezigheid groeit'', zei hij op een persconferentie. ,,Ik doe een oproep aan de leiders van Rusland: stop met de provocatieve acties, agressie en piraterij. Dit is een misdaad en daar zal u verantwoording voor afleggen.''

Toertsjinov liet ook weten dat Ruslands Zwarte Zee-vloot Oekraïense marineschepen tegenhield in de baaien van Sebastopol, de Krimhaven waar de Russische vloot een basis heeft.

18.52 EU verhoogt druk op Rusland
De EU maant Moskou zijn militairen op de Krim terug te trekken in de kazernes. Als de spanningen op het Russisch-gezinde Oekraïense schiereiland niet snel verminderen, zal de EU gerichte maatregelen nemen tegen Rusland. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken vandaag duidelijk gemaakt na spoedoverleg in Brussel.

18.38 Onduidelijkheid over ultimatum Oekraïne
Rusland ontkent de Oekraïense militairen op de Krim een ultimatum te hebben gesteld. Berichten dat de Russen op het gehele schiereiland ten aanval gaan indien de Oekraïeners daar om dinsdagmorgen 04.00 uur (Nederlandse tijd) niet zijn vertrokken, zijn volgens een woordvoerder van de Zwarte Zeevloot ,,totale onzin''.

Journalisten van onder meer het Engelstalige Kyiv Post zeggen echter zelf gehoord te hebben hoe Russische strijdkrachten het ultimatum uitspraken tegenover de Oekraïners.Het Russische persbureau Interfax kwam eerder maandag met het nieuws over het vermeende ultimatum naar buiten. Het baseerde zich toen op bronnen binnen het Oekraïense ministerie van Defensie.

16.09 Poetin nog bij zinnen?
De Duitse bondskanselier Angela Merkel betwijfelt of de Russische president Vladimir Poetin nog bij zinnen is. Ze zou dat tegen de Amerikaanse president Barack Obama hebben gezegd. Dat schrijft de The New York Times, die met ingewijden heeft gesproken.

Eerder telefoneerde Merkel met Poetin over de Russische invasie op de Oekraïense Krim. Zondag zei ze tegen Obama dat ze niet zeker wist of Poetin nog in contact stond met de werkelijkheid. ,,In een andere wereld'', zou ze volgens de bronnen over Poetin hebben gezegd.

14.49 Brug tussen De Krim en Taman
Midden in de Krimcrisis heeft Rusland opdracht gegeven voor de bouw van een brug van Rusland naar het Oekraïense schiereiland. Het werk aan de ruim 4 kilometer lange oeververbinding over de straat van Kertsj tussen de Krim en het Russische schiereiland Taman zal binnenkort beginnen.

14.03 Rusland afhankelijk van Europa
Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is Rusland veel afhankelijker van Europa dan omgekeerd. Dat zei hij vanmiddag in Brussel waar de minister spoedoverleg heeft met zijn EU-collega's. "Het zal altijd pijn doen, maar we moeten niet doen alsof Europa met handen en voeten gebonden is aan de Russen."

Uit de analyse van buitenlandchef Stevo Akkerman blijkt dat Rusland niet zo maar opzij geschoven kan worden en dat Poetin zich geen zorgen maakt over een isolement.

12.30 'Het is nog niet te laat'
Volgens bondskanselier Angela Merkel is het nog niet te laat om op zoek te gaan naar een politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne. Ze gelooft dat Rusland en Oekraïne er ondanks hun meningsverschillen toch uit kunnen komen. Merkel reageert hiermee op de acties van Moskou. Er worden steeds meer troepen naar de Krim gestuurd.

11.50 Een kaart van de militaire interventies van Rusland sinds de val van de Sovjetunie.

11.34 "We geven de Krim nooit op"

Volgens interim-premier Arseni Jatsenjoek blijft de Krim in handen van Oekraïne. "Niemand staat de Krim af aan wie dan ook", zei hij vanochtend tegen de pers.

11.21 Roebel zakt in tot laagste punt ooit

Aandelenkoersen gingen van Moskou tot Amsterdam over een breed front stevig omlaag, terwijl de prijzen van goud en olie opliepen. De waarde van de Russische roebel zakte tot het laagste punt ooit.

10.03 Militairen bezetten veerbootterminal op de Krim

Pro-Russische militairen hebben een veerbootterminal in de stad Kertsj, op het oostelijkste puntje van de Krim, ingenomen. De militairen hadden de terminal vanochtend volledig onder controle. Ze wilden zich niet identificeren, maar spraken Russisch en hun voertuigen hadden Russische nummerborden.

09.07 'Russische pantserwagens staan klaar'

Rusland zet pantservoertuigen klaar aan de Russische kant van het smalle zeekanaal tussen Rusland en het Oekraïense schiereiland de Krim. Door de Straat van Kertsj, zoals het zeekanaal heet, loopt de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Ook zouden Russische schepen de haven van Sebastopol in de Krim in en uit varen. Daar heeft de Russische Zwarte Zeevloot een basis. In sommige delen van de Krim zouden Russische troepen het mobiele telefoonverkeer hebben geblokkeerd.

07.05 Mobiele telefoonverkeer afgesloten

Russische troepen hebben in delen van de Krim het telefoonverkeer geblokkeerd. Dat maakten grenswachters vanochtend bekend. De spanningen op het Oekraïense schiereiland nemen steeds verder toe. Volgens grenswachters groeit ook het aantal Russische militairen in aantal.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden