Hoe laat ik mijn ex weer alimentatie betalen?

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Mijn ex heeft al maanden geen alimentatie betaald voor onze kinderen. Brieven en e-mails waarin ik hem heb herinnerd aan zijn betalingsverplichtingen hebben tot niks geleid. Wat kan ik nu nog ondernemen?

U kunt wellicht een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO is een overheidsinstelling die als een soort incassobureau de inning van de kinderalimentatie kan overnemen als een ex-partner niet op tijd of niet volledig de kinderalimentatie betaalt. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

De belangrijkste is dat het LBIO alleen in actie komt als de kinderalimentatie door de rechter is vastgesteld. Verder moet er minimaal één maand helemaal niet of maar gedeeltelijk zijn betaald en de achterstand moet hoger zijn dan 10 euro. Ook kan een achterstand ouder dan zes maanden niet door het LBIO worden geïnd.

Als de alimentatie niet door de rechter is vastgesteld, maar u daar met uw ex-partner onderling afspraken over hebt gemaakt, kan het LBIO niet in actie komen. In dat geval kunt u een deurwaarder inschakelen. Nadeel daarvan is dat niet alle bijkomende kosten doorberekend worden aan uw ex. Hulp van het LBIO is wel gratis voor u. Uw ex betaalt de extra kosten aan het LBIO.

Als u voldoet aan de voorwaarden voor hulp door het LBIO, probeert het LBIO eerst te bemiddelen tussen u en uw ex-partner. Leidt dit niet tot betaling, dan legt het LBIO beslag op het loon of goederen van uw ex. In het uiterste geval kan uw ex zelfs in de cel gezet worden om betaling af te dwingen, maar in de praktijk komt dat zelden voor.

In eerste instantie zal het LBIO uw ex vragen om de kinderalimentatie alsnog te betalen. Betaalt hij niet binnen drie weken, dan neemt het LBIO de inning over. Het LBIO stelt dan eerst een betalingsregeling voor. Houdt uw ex zich daar niet aan, dan gaat het LBIO over op incassomaatregelen. Het LBIO kan loonbeslag leggen of een gerechtsdeurwaarder inschakelen. In dat laatste geval zal het minimaal vier maanden duren voor u de alimentatie ook daadwerkelijk ontvangt.

Als uw ex weer betaalt, hij de achterstand volledig heeft ingelopen en minimaal zes maanden de maandelijkse alimentatie plus de extra kosten aan het LBIO heeft voldaan, gaat uw ex weer direct aan u betalen. Gaat het dan weer mis, dan kunt u opnieuw een beroep doen op het LBIO. Elke keer dat het LBIO de inning overneemt, verdubbelt de termijn waarin de betalingsplichtige partner via het LBIO betaalt.

Het LBIO kan u echter niet garanderen dat u de achterstallige kinderalimentatie ook daadwerkelijk volledig ontvangt. Als het LBIO het officiële woonadres van uw ex niet kan achterhalen bijvoorbeeld, als hij geen of onvoldoende formele inkomsten of bezittingen heeft of als er andere schuldeisers zijn. Vooral dat laatste is een steeds vaker voorkomend probleem.

Zo wordt niet alleen de hulp van het LBIO steeds vaker ingeroepen (het aantal aanvragen steeg de eerste drie maanden van 2009 met 20 procent), maar maken ook andere schuldeisers steeds vaker aanspraken op de alimentatie. De Belastingdienst heeft voorrang op andere schuldeisers en verder zijn alle schuldeisers gelijk. Het geld dat het LBIO int moet daarom verdeeld worden over alle schuldeisers. Of het nu gaat om een schuld bij de telefoonprovider of om achterstallige alimentatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden