NieuwsLiquidatieproces

Hoe kwam de gedetineerde kroongetuige aan een eigen telefoon?

Politie is aanwezig in Amsterdam-Noord waar bij een schietincident de broer van de kroongetuige Nabil B. is doodgeschoten.  Beeld ANP
Politie is aanwezig in Amsterdam-Noord waar bij een schietincident de broer van de kroongetuige Nabil B. is doodgeschoten.Beeld ANP

Kroongetuige Nabil B. keek donderdag in het liquidatieproces voor het eerst de verdachten in de ogen die door zijn toedoen achter tralies zijn beland. De gemoederen liepen hoog op.

Met een pruik op en een geschminkt gezicht krijgt de beschermde kroongetuige Nabil B. vanmiddag voor het eerst het woord. Door zíjn toedoen lukte het justitie de zaak rond te krijgen tegen maar liefst zestien verdachten. Maar nu is daar de confrontatie tussen Nabil B. en de moordbende die hij achter de tralies hielp.

“Je bent een leugenaar, en een kankerhond!”, schreeuwt verdachte Mohammed R. plotseling door de microfoon van zijn advocaat Nico Meijering. “Ik ken jou, nog beter dan je familie je kent. En ik weet waarom je dat servetje voor je hebt liggen. Voor je klamme handen. Je zweet als je liegt.”

Het verhoor van de kroongetuige is dan nog maar net begonnen. Het echte vuurwerk moet nog komen. Meijering stelt vervolgens de ogenschijnlijk onschuldige vraag of de kroongetuige in 2017 de beschikking heeft gehad over een telefoon. “Ik had toen een Blackberry Sky (een PGP-toestel waarmee versleutelde berichten kunnen worden gestuurd, red.)”, vertelt Nabil B. na aanvankelijke aarzelingen. “Die had ik nodig omdat ik een van de zwaarste beslissingen uit mijn leven moest nemen. Namelijk of ik kroongetuige moest worden. Uit die telefoon kwamen de antwoorden.” Het pikante is echter dat hij op het moment dat hij deze cryptotelefoon gebruikte, al lang achter de tralies zat.

Vertrouwen

Nabil B. blijkt zich in 2017 bewust te hebben laten arresteren voor verboden wapenbezit, zo wordt op deze zitting bekend, omdat hij was gewaarschuwd dat bendeleiders Ridouan T. en zijn rechterhand Saïd R. hem wilden laten liquideren. Ze zouden hem niet langer vertrouwen.

Uit het eerste openbare verhoor ter zitting blijkt dat Nabil B. na zijn arrestatie met een binnengesmokkeld PGP-toestel contact met de bende heeft gezocht omdat het gerucht ging dat hij kroongetuige zou willen worden. Daar was volgens hem op dat moment geen sprake van, en hij was bang dat zijn familie gevaar liep. Pas toen hij zes dagen lang met Ridouan T. en Saïd R. over de kwestie had gechat, wist Nabil B. het zeker. “Het was game over, zij wilden me dood”, zegt hij vanonder zijn verhullende pruik. En pas toen besloot hij daadwerkelijk kroongetuige te worden. Een week nadat dit naar buiten kwam, werd uit wraak zijn broer vermoord.

Dat de huidige kroongetuige vanuit zijn cel dagenlang met zijn vroegere gabbers heeft kunnen overleggen, is niet eens het meest pikante onderdeel van deze tweede zittingsdag. Vooral het feit dat justitie nooit op de hoogte is geweest van deze communicatie en de aanwezigheid van de telefoon, komt hard aan.

Nabil B. wordt al twee jaar lang door justitie beschermd in ruil voor openheid, maar hij heeft nooit gemeld dat hij over een toestel beschikt waar wellicht nog belastend materiaal op staat. De kwestie is koren op de molen van de advocaten van de medeverdachten, die in de verhoren proberen aan te tonen dat de kroongetuige onbetrouwbaar is. De politie heeft aan het begin van de avond de Blackberry van Nabil B. in beslag genomen.

Door zijn deal met justitie komt Nabil B. er vanaf met een straf van 12 jaar voor vier moorden en moordplannen. Hij heeft bij het openbaar ministerie in totaal 41 verklaringen afgelegd, die zijn verwerkt in een dossier van ruim 1500 pagina’s. In ruil voor die ’50 procent korting’ op zijn straf moet hij ook ter zitting belastende verklaringen tegenover de andere leden van de criminele organisatie afleggen.

Lees ook

Politie en OM: gevaar familie kroongetuige Nabil B. onderschat

Politie en justitie erkennen dat ze de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden