OpvoedvraagThuiszitten

Hoe kunnen we thuis op adem komen in de meivakantie?

null Beeld

De kinderen zijn moe en hebben de meivakantie heel hard nodig, merken de ouders van twee jongens. Hoe kunnen ze de teugels wat laten vieren zonder de maatregelen met voeten te treden?

Voor sommige ouders is de meivakantie de ideale gelegenheid om even naar adem te happen, na weken waarin thuiswerken en thuisonderwijs flink door elkaar heen liepen. Ook voor kinderen is het een vermoeiende periode, merken de ouders van twee jongens, van negen en veertien jaar. De dagelijkse routine staat al even op zijn kop, en net nu de kinderen enigszins gewend zijn aan de situatie, gaan de scholen stapsgewijs weer open. Opnieuw veranderingen dus.

Vader en moeder stellen dan ook dat hun jongens er eigenlijk behoefte aan hebben om de teugels gedurende de vakantie wat te laten vieren. Even bijkomen van alles, lekker buiten spelen en voetballen, vriendjes opzoeken, een ijsje halen en misschien wel even de stad in voor een andere omgeving.

Kamperen in de tuin

De ouders staan vanwege de coronamaatregelen nog niet alles toe en proberen het enthousiasme van de jongens te temperen, maar vragen zich tegelijkertijd af in hoeverre de maatregelen voor hen nog van kracht zijn. De jongste gaat maandag 11 mei immers weer naar school, daarnaast is het gevaar van virusverspreiding te verwaarlozen, zo blijkt.

De kinderen zien die vertwijfeling en gedragen zich niet meer zo voorbeeldig en gehoorzaam als de voorbije weken. Allesbehalve zelfs. Wat kunnen vader en moeder doen?

“Als ouders twijfels tonen, ontstaat er onduidelijkheid en dat is met kinderen vragen om problemen”, zegt opvoedcoach Tea Adema. “Daar hebben ze moeite mee. Ga samen een uurtje zitten en bespreek heel concreet welk beleid er vanaf nu wordt gevoerd. Wanneer mogen ze naar buiten? Waar mogen ze heen? En met wie? Dat klinkt bedrijfsmatig, maar het is gewoon een moeilijke situatie die om duidelijkheid vraagt.”

Vermoedelijk is de situatie vooral voor de oudste zoon complex, merkt Adema op. Jonge kinderen moeten de bevelen van hun ouders simpelweg volgen, maar met pubers is dat lastiger. “Het is belangrijk dat je de beslissingen goed onderbouwt en uitlegt”, zegt Adema. “En erken dat het lastig is, toon begrip. Wees concreet met je standpunten, bij twijfels halen kinderen ze compleet onderuit.”

Om haar heen constateert Adema hier en daar wat burgerlijke ongehoorzaamheid bij verschillende ouders. Toch even een weekje op vakantie met het gezin of de kinderen in groepjes laten buitenspelen, terwijl ze weten dat het eigenlijk niet goed is. “Denk aan de voorbeeldfunctie die je hebt voor kinderen”, zegt Adema. “Probeer juist zonder de maatregelen te overtreden iets speciaals te doen waar je als gezin later aan kan terugdenken, bijvoorbeeld kamperen in de tuin.”

Compenseren in een rare periode

Het is voor ouders belangrijk om eerst maar eens goed op de hoogte te zijn van wat wel en niet mag van RIVM, zegt opvoedcoach Mariette Dietz. Kinderen onder de twaalf mogen samen buitenspelen, kinderen tussen de twaalf en achttien ook, maar moeten wel afstand bewaren. Daarnaast blijft het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven.

“Bespreek samen met de kinderen wat dit voor jullie betekent en hoe je als gezin de regels interpreteert”, legt Dietz uit. “Vraag aan ze wat de laatste weken al goed ging en wat beter kan. Spreek ook de verwachtingen uit voor de vakantie: je hebt geen huiswerk, dus je moet je binnen de regels zien te vermaken. Hoe gaan we dat doen, qua spelen en sociaal contact?”

Ook hebben kinderen volgens Dietz behoefte aan veel herhaling. Ga er niet vanuit dat ze het nu wel weten, maar blijf herhalen waarom we dit allemaal doen. Worden ze daar niet heel moe van? “Je hoeft ook niet de hele dag achter ze aan te lopen, maar kunt wel even benadrukken wat de situatie is als het moment zich daarvoor leent.“

Toch is veel praten en uitleggen niet altijd de meest geschikte strategie, stelt Dietz. “Sommige kinderen zijn heel ontvankelijk voor een goed gesprek, maar anderen hebben weer behoefte aan een strengere aanpak. Ouders weten vaak wel welke manier het beste bij het kind past.”

Je mag in deze rare periode ook best ergens compenseren, zegt Dietz. Met de tijd die ze achter een beeldscherm zitten bijvoorbeeld. “Ik heb dat thuis helemaal losgelaten. Het is vrijwel hun enige binding met vrienden, en zo lang ze ook zorgen voor voldoende beweging, vind ik het prima.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden