Hoe kunnen we nog in Van Praag geloven?

Hans Kraay jr. wist het wel, onlangs aan de praattafel van Fox. Het ging, twee dagen voor Zweden-Nederland, over Oranje en hoe het nu verder moest - met de technisch directeur, met de bondscoach.

Laat Michael van Praag met ze aan tafel gaan zitten en hij lost het op, zei Kraay. In hem geloven we allemaal, dacht ik dat hij zei.

Dat was me nog eens een achterhaalde reflex. De capabele bestuurder, kreukvrij, onze kreukvrije bestuurder, misschien de enige nog in zijn schimmige kringen. Wat ze om hem heen ook allemaal ritselen en bekonkelen, die van ons is rechtschapen.

Ergens is Kraay iets ontgaan: dat lelieblanke gevoel is al lang vervlogen. Goed, met onverbeterlijke Nederlandse hardnekkig- en hardleersheid had her en der bij de aftocht van Michel Platini nog doodleuk geklonken dat nu de weg voor Van Praag openlag (ja, openlag) naar het voorzitterschap van de Uefa, maar het merendeel van ons wist beter - en nee, we voelden daarbij niets van verontwaardiging of miskenning.

Hoe kunnen we nog in hem geloven? Waarom zouden we meer in hem moeten geloven dan in willekeurig welke andere bestuurder in zijn omgeving? Hoe konden we vergeten dat hij in zijn campagne voor het voorzitterschap van de Fifa Sepp Blatter (ja, Sepp Blatter) een adviseursrol aanbood? Hij noemde Platini 'brandschoon' en was bijna tot tranen toe geroerd door de verkiezing van Gianni Infantino tot nieuwe voorzitter van de Fifa, een incrowd-heerschap dat de interne praktijken van wheelen en dealen al vrolijk heeft voortgezet.

Van Praag, eerder al kansloos in de verkiezingsstrijd van de Fifa, leed deze week een verpletterende nederlaag tegen de Sloveen Aleksander Ceferin. Er waren weer eens spelletjes gespeeld, wist of insinueerde hij, en daaraan had hij met zijn Hollandse principes (die van ons dus, moesten wij begrijpen) niet mee willen doen. Altijd die al dan niet onderliggende boodschap: geloof hem, hij is integer - hij wel.

Het is makkelijk te suggereren dat Ceferin - hij heeft een goeie maffia-kop, dat zeker - dat niet is. Niemand die het voorlopig kan weten. Het overgrote merendeel van de Uefa-bonden zou óók de aanmerkelijk jongere en nog goeddeels onbeschreven bestuurder verkozen kunnen hebben boven de diep in de voetbalpolitiek gewortelde - en zou dat niet plausibel en verstandig kunnen zijn?

Van Praag is het stadium voorbij waarin het nog om zijn integriteit zou kunnen gaan. Integer of niet, voor zover een mens dat kan zijn dan, geloofwaardig kan hij niet meer zijn. Hij mag zich kietelen met de gedachte dat hij in 2014 openlijk opstond tegen Blatter en misschien wel diens ondergang in gang zette. Maar al het laveren ervoor (als Blatter-stemmer) en erna (culminerend deze week in het aanbieden van zijn steun en diensten aan Ceferin), het is te veel van het verkleefde.

Ceferin had een meesterlijke troef in handen toen hem werd gevraagd naar de plannen om de Champions League nog meer naar de wensen van de grootste voetballanden en -clubs in te richten. Vraag dat maar aan Van Praag, zei hij. Die gaf aan het voor kleinere landen (ook het onze dus) ongunstige idee als zittende machthebber al zijn zegen.

Natuurlijk, zoiets valt moeilijk tegen te gaan, zoals zo veel in de hoogste voetbalpolitiek. Maar daarin toch zo stug doorgaan en doodgemoedereerd willen blijven zitten, het zegt veel, te veel.

'Nu 100% procent focus op de KNVB', twitterde Van Praag gisteren. Alsof dat niet wat laat is, en alsof hij ook in de chaos daarvan niet tot aan zijn nek verweven is.

Hans Kraay zal geloven dat het nu goed komt - hij nog wel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden