Column

Hoe kun je de juiste ontkenningsknop vinden om een lastig bericht onschadelijk te maken?

Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Ik was gistermiddag van plan over warmtepompen en biomassa iets lieflijks te schrijven. Maar toen landde op mijn scherm het bericht van die arrestatie in Overijssel. 

Een 48-jarige man is opgepakt omdat hij verdacht werd van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Jakkes! Kijk normaal kan ik zo’n bericht wel aan. Niets vergeleken met de aanhouding van de zes terreurverdachten in Arnhem die in september van plan waren ‘een grote aanslag op een evenement te plegen’. Dan hoef ik alleen de andere kant op te kijken en naar mijn warmtepomp terug te wandelen.

Maar er waren wel heel veel nare berichten uit dezelfde – je weet wel – hoek in de laatste 24 uren. Zoals uit Trouw gisteren, dat er nu in het koninkrijk aan zee meer jihadisten (vijfhonderd aanhangers, duizenden sympathisanten) op de loer liggen dan vóór de oorlog in Syrië. Hoe kun je dan de juiste ontkenningsknop vinden om het lastige bericht onschadelijk te maken? Ik zocht en vond een geruststellende uitspraak van Marli Huijer in het Filosofische Elftal, vlak na de aanslagen in Parijs. Ze zei toen dat, nuchter bekeken, terrorisme ‘een klein probleem is’ want ‘autorijden of fietsen is echt een stuk gevaarlijker’.

Kijk, zo mag ik het horen: er is voorshands geen enkele reden om ongerust te zijn (premier Colijn op 11 maart 1936 over de bezetting van het Rijnland door nazi-Duitsland). Misschien, maar wat moeten we doen met het net bekendgemaakte dreigingsbeeld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)? Volgens de NCTV vormt het salafisme wel dergelijk een dreiging voor de nationale veiligheid. Salafistische kringen zijn ‘een belangrijke vind- en ontmoetingsplaats voor jihadisten’. 

Zwarte kousen

Ik begon peentjes te zweten, maar vond gelukkig het rapport van het Verwey-Jonker Instituut. Salafisten zijn in feite rustige poldermoslims, blies de multiculti misthoorn Verwey-Jonker twee weken geleden. Salafisten zijn eigenlijk als de zwarte kousen uit Zeeland of de Veluwe vond het instituut. Nu heb ik nooit mannenbroeders jihadisten zien opleiden of aanslagen zien plegen, maar goed. Ook hier is er voorshands geen enkele reden om ongerust te zijn.

En tegen het alarmisme van de FNV en het tv-programma ‘Nieuwsuur’, die in twee weken meer dan zestig incidenten in asielzoekerscentra noteerden, heb ik iets gevonden. Voor het geweld, de bedreigingen, de terreur bij werknemers zijn criminele vluchtelingen uit Algerije, Marokko, Tunesië en Libië verantwoordelijk. Herlezen dan maar dat Manifest vóór de Vluchteling van een paar jaar terug. Een tekst die de Nederlandse ‘ongastvrije houding’ jegens vluchtelingen hekelde in deze ‘gesloten samenleving, die haaks staat op de Europese idealen’.

Of de azc-medewerkers het manifest nu met enthousiasme zouden begroeten, weet ik niet. Maar het werd toen wel ondertekend door 182 knappe koppen onder wie Adriaan van Dis en Connie Palmen. Hemeltje, mijn ruimte is op! Volgende keer dan maar, over die leuke warmtepompen en biomassa.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden