Hoe KRO, WNL en NCRV ons om de tuin leiden

Er is één categorie tv-verschijnselen die van ons eist dat we ons verstand geheel op nul zetten: omroepreclames. Neem die van de KRO. Met (te) luide stem roept hoofd RKK Leo Fijen ons toe: "Als het aan de politiek ligt, zal de eucharistieviering verdwijnen. Word nu dus lid van de KRO. Als dank krijgt u dit geschenk." Waarna een door Fijen zelf geschreven boek in beeld verschijnt.

Wat is er allemaal níet waar aan dit spotje? Allereerst: Den Haag schrapt niet in de eucharistieviering, maar in het budget van de publieke omroep. Inderdaad zal het RKK daardoor verdampen, maar de KRO maakte in april al bekend dat ze het bisschoppelijke omroepje en daarmee de tv-missen zou overnemen. Toch kwam plots daarna die actie 'Red de eucharistie'. Die dus al gered wás.

Verder: alsof je extra geld en extra leden nodig hebt om een kerkdienst uit te zenden. Een mis is geen duur programma en de KRO zit met ruim 400.000 leden niet in de gevarenzone. Sterker, de vereniging is zo rijk en machtig dat ze Eva Jinek heeft kunnen binnenhalen als nieuw KRO-gezicht op de zondagochtend. Deze agnostische talkshowhost mag straks kijkers wegkapen bij Fijen, die op het andere net de eucharistie inleidt. Dat we lid moeten worden van de KRO om de eucharistie te redden, is dus onzin.

Dan WNL. Die omroep maakt ons wijs dat als we ons niet als de bliksem aanmelden het rechtse geluid uit de ether verdwijnt. Straks, na de verplichte omroepfusies, zouden we alleen nog maar zitten opgescheept met die linkse Vara-BNN en die christelijke KRO-NCRV. Maar wat is er rechts aan WNL? Jinek maakte een goed en redelijk kritisch praatprogramma, maar met rechts had het niets te maken. Een volstrekt inwisselbare show, zoals ook Jinek zelf bij vele omroepen blijkt te passen: eerst NOS, toen WNL, nu KRO. Dat we lid moeten worden van WNL om het rechtse geluid te redden, is dus onzin.

De NCRV maakt het 't bontst. Die suggereert dat we door ons bij haar aan te sluiten de kankerbestrijding een handje helpen. "Steun Alpe d'Huzes. Word lid van de NCRV." 'Alpe d'Huzes' is een NCRV-inzamelingsactie met een nogal nare bijsmaak. Doel lijkt vooral om zoveel mogelijk tranen te trekken - niet voor niets is Caroline Tensen presentatrice - en kanker voor te stellen als een strijd die je alleen kunt winnen als je hard genoeg knokt. En als je nou weinig vechtlust hebt, is het dan je eigen schuld dat je sterft? Overigens komt tot nu toe de helft van het ingezamelde geld niet terecht bij kankeronderzoek, onthulde het Financieele Dagblad.

Maar goed, wie kanker wil bestrijden, moet dus bij de NCRV zijn. Geen wonder dat de omroep juist deze ziekte heeft uitgekozen voor een ledenwerfactie. Wie immers wil er met de schuld leven dat hij níet meewerkt aan de oorlog tegen kanker? Met het uitsterven van de eucharistie en het rechtse geluid kan ons geweten misschien nog net leven, maar met het willens en wetens negeren van kanker?

Dat is wat al die spotjes doen, inspelen op ons schuldgevoel. Maar ondertussen zijn het gewoon doorzichtige pogingen om met gelegenheidsargumenten het eigen bleke profiel wat op te poetsen en daarmee potentiële leden om de tuin te leiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden