HOE krijg je Marokkanen aan het werk in de Nederlandse media?

Sommige media criminaliseren Marokkanen, andere overdrijven ongunstige berichten over deze groep. Nederlandse journalisten van Marokkaanse origine richten nu een vereniging op om Marokkanen voor werk in de media te interesseren. Zo moet een eind komen aan de volgens hen onevenredig negatieve berichtgeving.

redactie binnenland

In de uitnodiging voor hun eerste bijeenkomst, gisteravond in Amsterdam, zijn de initiatiefnemers hard over de kranten Telegraaf en Het Parool en over het tv-programma 'Nova'.

,,De Telegraaf vermeldt etniciteit in berichten als dat er niet toe doet'', zegt Abdel Ila Rubio. Uit Nova noemt hij het interview met imam El Moumni. De tv-rubriek zond wel uit dat de imam homo's ziek vond, maar niet dat hij geweld tegen homo's afraadde. Het programma 'blaast zaken als jodenhaat en homohaat op', vindt de vereniging in spe.

Rubio zette de vereniging in de steigers met Abdel Kaddour van de Amsterdamse omroep Salto en Hanan Nhass van Trouw. Zelf werkt hij sinds zeven jaar bij het Rotterdams Dagblad.

De onvrede onder Marokkanen over de pers is groot, merkt Rubio. ,,Wij willen Marokkanen ook uitleggen dat niet alle journalisten onbetrouwbaar zijn.''

Er werken te weinig allochtonen bij de media, zegt Rubio. ,,Wij gaan Marokkanen stimuleren om een journalistieke opleiding te volgen.'' Marokkaanse journalisten zouden sommige onderwerpen anders belichten dan autochtonen, denkt hij. Hij wijst op het Algemeen Dagblad van eergisteren, waarin het bezoek van Marokkanen aan de nieuwe film 'Shouf Shouf Habibi' wordt beschreven. Er staat in dat jongeren in de zaal klapten en juichten toen een Marokkaan in de film zijn zus sloeg. ,,Zoiets zou ik er niet als belangrijkste uit halen'', zegt Rubio.

De vereniging wil ook Marokkaanse journalisten helpen die ruzie krijgen met hun redactie. Rubio: ,,Ik ken bijvoorbeeld een Marokkaanse collega bij een tv-programma van wie de redactie verwacht dat hij voortdurend met schandalen over Marokkanen komt. Maar je kunt ook veel over allochtonen melden dat niet te maken heeft met terrorisme, criminaliteit of jodenhaat.''

Gisteravond werden 25 belangstellenden verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden