Hoe krijg je een millenniumbaby

Wie op 17 maart de liefde bedrijft, gooit de hoogste ogen om op 1 januari 2000 een baby ter wereld te brengen. Echter: 'Weinig mensen realiseren zich dat een vrouw op slechts enkele dagen per maand zwanger kan raken'. Aldus het pr-bureau dat de vernieuwde Clearplan-ovulatietest poogt te slijten: 'Vernieuwde Clearplan maakt millenniumbaby's mogelijk'.

Goedkooop is het niet. Een pakje van vijf teststaafjes kost 65,95. Maar zo'n staafje, enkele seconden in de urinestraal gehouden, geeft dan ook in luttele minuten uitsluitsel: er ligt een hunkerend eitje in de baarmoeder te wachten. Of niet natuurlijk. In ieder geval weet je het, 99 procent zeker, en dat is mooi meegenomen. Seks uitsluitend ter recreatie, daar moet een mens toch niet aan denken?

Misschien toch wel. Geplande seks is gestresste seks, weet arts-seksuoloog Rik van Lunsen van het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum. Dan gaat er wel eens wat mis: ,,Op commando krijgen maar weinig mannen een erectie, en worden vrouwen zelden opgewonden.''

Maar stel nu eens dat het eitje klaarligt, volgende week woensdag. Dat het zaad optimaal is. Dat, ondanks de spanning, de daad voorspoedig verloopt. Zelfs precies op het juiste moment: 24 tot 36 uur nadat Clearplan de stijging van het eispronghormoon aantoont. Dan moet het toch lukken met die millenniumbaby?

Dat valt tegen. Onder de beste omstandigheden is de kans op zwangerschap 15 tot hooguit 20 procent per menstruatiecyclus, aldus Van Lunsen. De kans dat het kind vervolgens precies op de uitgerekende dag ter wereld komt, is nog veel kleiner: niet meer dan 5 procent. Vijf procent van 20 procent. Dat is de kans op een Clearplan-millenniumbaby. Hooguit één op de honderd. Voor wie op het juiste moment een eitje gereed heeft.

Volgens Van Lunsen is de Staatsloterij een betere gok. ,,De eerste millenniumbaby komt voort uit een niet geplande zwangerschap, daar durf ik best wat tussen te zetten. Wie gaat mikken, valt buiten de prijzen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden