Hoe kon Rotterdamse 10 jaar onopgemerkt dood in huis liggen?

De woning van de overleden vrouw in Delfshaven. Bouwvakkers sloegen alarm omdat er geen reactie kwam uit het huis. Beeld Arie Kievit
De woning van de overleden vrouw in Delfshaven. Bouwvakkers sloegen alarm omdat er geen reactie kwam uit het huis.Beeld Arie Kievit

Niet eerder duurde het zo lang voordat een overledene werd opgemerkt, als bij de Rotterdamse vrouw die eergisteren na tien jaar werd gevonden. Vorig jaar maart werd een Amsterdamse man op bed gevonden, die daar twee jaar had gelegen. In het Friese Minnertsga werd in 2010 een man na vier jaar gevonden. De Amsterdamse GGD maakte vorig jaar bekend hoeveel 'woninglijken' zij per jaar vinden: 35. Rotterdam heeft geen cijfer paraat.

Niels Markus

Hoe wordt deze vrouw begraven?
Gisteren meldde de dochter van de vrouw zich bij de politie. De 68-jarige had geen contact met haar moeder, omdat die 'mij niet wilde zien', zegt ze in het Algemeen Dagblad. Onduidelijk is of de dochter het regelen van de begrafenis op zich zal nemen. Als er geen familieleden waren opgedoken, was het de taak van de gemeente de vrouw te begraven. "Dat is in dan een sobere en doelmatige uitvaart", aldus een gemeentewoordvoerster.

De gemeente betaalt in dat geval, voor zover dat niet lukt van het geld dat de overledene naliet. Aan de hand van bezittingen in het huis wordt gekeken of de overledene een bepaalde levensovertuiging had waarmee bij de uitvaart rekening gehouden moet worden.

Rotterdam organiseert per jaar ongeveer 125 begrafenissen, omdat de familie ze niet kan betalen. Dertig van die begrafenissen zijn 'eenzaam': er is geen familie gevonden. Vaak komen op uitvaarten van eenzame overledenen nog wel buren of een verre vriend af. De gemeente verzorgt een bloemenkrans en de stadsdichter draagt een gedicht voor.

Gingen nergens alarmbellen af over de Rotterdamse?
Volgens de instanties waarmee de vrouw te maken had, werd haar AOW maandelijks gestort en werden huur, energiekosten en andere lasten per automatische incasso afgeschreven. Een woordvoerder van woningcorporatie Woonstad zegt dat de corporatie in tien jaar tijd nooit een aanleiding had om contact met de vrouw te zoeken. "Er was geen betalingsachterstand, geen signalen uit de buurt, en er hoefde geen onderhoud te worden gepleegd. Tot deze week, omdat er aan de gasleiding wordt gewerkt. Toen werd ze gevonden."

Als iemand overlijdt, wordt normaliter melding gedaan bij de GBA. Dan worden de toeslagen en uitkeringen stopgezet, zegt een woordvoerster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de uitkeringen overmaakt. "Wij voeren steekproefsgewijs ongeveer 3000 controles uit per jaar, om te achterhalen of mensen terecht hun uitkering ontvangen. Met 3,1 miljoen AOW'ers is de kans klein dat je een overledene tegenkomt."

Wordt het te veel betaalde pensioen teruggevorderd?
De SVB vordert teveel uitbetaalde uitkeringen terug, maar dit is een extreme situatie, zegt de woordvoerster. "We zullen het onderzoeken, maar dat moeten we in samenwerking doen met andere instanties waarmee de vrouw te maken had."

Kun je dit soort gevallen voorkomen?
Als ze een wet kon maken om te voorkomen dat mensen na hun dood jarenlang onopgemerkt blijven, zou ze het doen, zei minister Schippers van volksgezondheid gisteren. "Maar de oplossing zit in de samenleving", zei ze. Zo ziet de gemeente Rotterdam het ook. Die gaat op een rij zetten welke instanties contact zochten met de vrouw en welke signalen daarbij onopgemerkt bleven. "Maar dit is vooral een probleem van de samenleving als geheel", aldus de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden