Hoe komt het straatarme Noord-Korea aan geld voor jetski’s en raketten?

Waar haalt Noord-Korea, waar zoveel mensen honger leiden, toch het geld vandaan voor raketten, luxe-goederen en een kernproef?

Veel geld in Noord-Korea wordt verdiend met schimmige activiteiten. Volgens onder meer het Korea Instituut voor Defensie Analyses (Kida) , de Economist Intelligence Service, en de Amerikaanse regering is Noord-Korea actief in drugs-, wapen- en mensenhandel, en in valsemunterij. De inkomsten hieruit zouden worden doorgesluisd naar de Banco Delta Asia in Macau, waar nu in totaal 18,6 miljoen euro zou staan. De Verenigde Staten hebben dit banksaldo sinds enkele jaren laten bevriezen, tot grote woede van de Noord-Koreanen. Het wakkerde hun haat jegens Amerikanen alleen maar meer aan.

Maar er zijn andere inkomsten, zoals het geld dat wordt uitgekeerd via ontwikkelingsprojecten. Begin dit jaar kwam het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties, het UNDP, negatief in het nieuws. Korea’s Geliefde Leider Kim Jong-Il en zijn clan zouden miljoenen dollars aan UNDP-gelden hebben weggekaapt voor eigen doeleinden. Ad Melkert, tweede man bij de UNDP, zette kordaat alle hulpfondsen naar het land stop, en kondigde een onderzoek aan.

Veel van het harde cash in het Noorden komt van de zuiderburen. Zo zou de Zuid-Koreaanse reisorganisatie Hyundai Asan in totaal 387 miljoen euro aan de Noord-Koreanen hebben betaald, in ruil voor toegang tot het land. In 1998 stroomden de eerste Zuid-Koreaanse toeristen richting berg Kumgang (Diamantberg), dé toeristische attractie van het geïsoleerde Noorden. Vorig jaar maakten in totaal 300.000 Zuid-Koreanen een uitstapje naar deze idyllische berg, dit jaar wordt het aantal geschat op zo’n 250.000. Een driedaagse reis naar Kumgang kost omgerekend 426 dollar, waarvan zo’n 62 euro linea recta naar de Noord-Koreaanse schatkist gaat. Ook moet je voor 23 euro een ’toegangskaartje’ kopen voor de berg.

Het Noorden verdient verder geld uit Kaesong. Dat is een plaatsje in Noord-Korea, vlakbij de grens met het zuiden, waar een bedrijventerrein is gebouwd. In totaal hebben zo’n 90 Zuid-Koreaanse ondernemers grond gehuurd (34 euro per vierkante meter), en Noord-Koreaanse arbeidskrachten ingehuurd.

Deze projecten Hyundai Asan en Kaesong zijn onderdeel van de Zuid-Koreaanse politiek. „Zuid-Korea lijkt elke financiële ondersteuning aan het Noorden te beschouwen als een lange-termijn-investering”, aldus universitair docent Chang Se-Moon in de Koreaanse krant Hankook Ilbo. Zuid-Korea wil voorkomen dat het straks alle lasten moet dragen van de toekomstige eenwording.

Noord-Korea verwerft verder inkomsten uit handel met andere landen, al is dat geen vetpot. Zijn belangrijkste handelspartners zijn China, Zuid-Korea, Japan, Rusland, Thailand en Singapore. Van Zuid-Korea koopt het stalinistische land vooral elektronische goederen en machines; het verscheept voornamelijk vis, en landbouwproducten. Naar Thailand gaat staal; uit Thailand komen graan, machines en – weer – elektronica. Naar Japan wordt vooral vis gestuurd. Uit Japan kwamen tot oktober vorig jaar luxe-goederen als kaviaar, cognac, Rolex-horloges, sigaretten, sieraden, en parfum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden