Hoe komt een inktvis aan zijn inkt?

Victor van der Wees gaat helemaal op in het verhaal van bioloog Johan van Rhijn. (FOTO PATRICK POST) Beeld Patrick Post
Victor van der Wees gaat helemaal op in het verhaal van bioloog Johan van Rhijn. (FOTO PATRICK POST)Beeld Patrick Post

amsterdam – - ’Hoe vliegt een vliegtuig?’ Vijftien keer kwam die vraag binnen. Al origineler: ’Waarom blijft een prikmug uren op een stenen muur zitten, als daar niets te halen valt?’

Ruim vijfhonderd kinderen stuurden een vraag in voor de Klokhuis Vragendag, gisteren in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo.

De Nemo-staf selecteerde er 344, vooral uit de exacte hoek. Immers, ’Waar komt het woord boot vandaan?’, is leuk, maar leent zich slecht voor een kleurrijk antwoord.

De vragen worden voorgelegd aan wetenschappers. Want, spreekt Eugeen van Wees van Nemo de deskundigen voor aanvang toe: „Het is leuk om kinderen te laten zien dat u ook normaal kunt praten.”

Hij licht toe: „Bij wetenschappers denken kinderen aan pratende hoofden op televisie.”

„Oh, én”, haast hij zich te zeggen, „misschien krijgt u een vraag voorgelegd op het snijvlak van wetenschap en religie. Ga dan niet in discussie, maar vertel enkel de wetenschappelijke stand van zaken.”

Dertig mannen en vrouwen– vanuit diverse disciplines, maar in Nemo teruggebracht tot ’wetenschapper’ – offeren hun zondag belangeloos voor de Vragendag.

Aan tafel negen schuift Victor van der Wees van ’bijna tien’ aan, tegenover bioloog Johan van Rhijn uit het Groningse Noordbroek. Hoe de inktvis aan zijn inkt komt, wil Victor weten. Van Rhijn – bril, baard, bretels – heeft ter illustratie een stuk inktvisschild meegenomen.

Hij is niet de enige met spullen op zak. Geowetenschapper Marjolijn Stam heeft lucifers, kubussen, een prisma, stenen, ballonnen, waxinelichtjes, pipetten, zout en miniatuurdinosaurussen bij zich.

Het is alsof het een speed date betreft. Tien minuten is er voor elke vraag, dan gaat de bel en krijgt de deskundige een nieuwe vragensteller voor zich. Die heeft in de meeste gevallen de hele familie meegenomen. Vader en moeder op de knieën, foto- of videocamera in de aanslag. Victor luistert met open mond naar Johan van Rhijn, omringd door het zevenkoppige gezin Van der Wees. Allen gaan op in het verhaal over de inktvis.

Als de tien minuten om zijn, krijgt Victor een overzicht van het lijf van het beest mee. En dan is er even discussie onder de Van der Weesjes – hoe zat het ook weer met dat inktzakje? Na lang beraad is de strekking van het antwoord: in het inktzakje wordt melanine geproduceerd, die zich mengt met slijm en zo ontstaat inkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden