Hoe kom je weer terug op aarde?

Na elf dagen in de ruimte, waarbij hij 171 rondjes om de aarde heeft gedraaid en een reis van ruim 7.2 miljoen kilometer heeft afgelegd, is André Kuipers afgelopen nacht, als alles goed is gegaan, om even over tweeën geland op de steppen van Kazachstan.

Gisteravond rond elf uur ging het koppelluik dicht waarna Kuipers en zijn medebemanningsleden Alexander Kaleri en Michael Foale, die een halfjaar in het ruimtestation hadden verbleven, hun ruimtepakken aantrokken en de landingsprocedure in gang zetten.

Na tweeënhalf uur, op een afstandvan negentien kilometer van het ruimtestation, ontbrandden de motoren van hun capsule precies 261 seconden. Het ruimtevaartuig remde af en zette daardoor koers richting aarde. Op 200 kilometer hoogte splitste de capsule in drie delen; twee verbrandden in de dampkring terwijl de commandomodule met de kosmonauten door zijn hitteschild en aërodynamische baan de echte terugkeer kon inzetten.

De val werd op het laatste traject afgeremd met een parachute. De Russen hebben een goede staat van dienst met landingen. Hooguit raakte de capsule een paar honderd kilometer uit koers. De laatste keer dat het echt mis ging was begin jaren zeventig, toen tijdens de afdaling lucht uit de capsule ontsnapte en de kosmonauten stikten.

In zijn laatste dagen in de ruimte kon Kuipers de uitslag van de raketsla-proef – waar 70 000 Nederlandse kinderen aan meededen – onthullen. Iedereen had raketsla in het donker en in het licht gezaaid. Alle plantjes hadden zich naar het licht of de zwaartekracht gericht; alleen de ruimtesla in het donker was kriskras gaan groeien. Conclusie: planten hebben voor hun groeirichtinglicht óf zwaartekracht nodig.

Enkele andere experimenten verliepen minder voorspoedig. De HEAT-proef van Dutch Space (het vroegere Fokker Space) die het gedrag van koelvloeistof in de ruimte moest testen, is door een technisch mankement grotendeels mislukt. Ook twee biologieexperimenten verliepen niet geheel naar wens, omdat een centrifuge die de aardse zwaartekracht moest nabootsen, het liet afweten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden