'Hoe kan ik dat nou betalen? En wanneer moet ik studeren?'

Alireza Eftekhari slaagde niet op tijd voor het inburgeringsexamen. Hij krijgt een boete van duizend euro.

JENDA TERPSTRA en REDACTIE BINNENLAND

Alireza Eftekhari (34) kan er niet bij. "Ik heb echt mijn best gedaan. Halverwege de cursus werd ik heel ziek. Hoe kunnen ze me nu een boete geven?"

Hij moet 1000 euro betalen, omdat hij niet binnen drie jaar is ingeburgerd. Als hij vóór eind 2018 niet alsnog is geslaagd, moet hij ook de lening van DUO van 10.000 euro terugbetalen.

Eftekhari vluchtte uit Iran na deelname aan de protesten, waarbij jongeren de straat opgingen voor meer vrijheid. In 2011 kwam hij in Nederland aan. Hij verbleef in enkele asielzoekerscentra en kreeg in 2013 een verblijfsvergunning en een appartementje in Utrecht. Het inburgeren kon beginnen.

Via vrienden koos Eftekhari een goede taalcursus. "Zes maanden les, twee dagen in de week voor 2500 euro." De les beviel hem. Na die zes maanden was Eftekhari volgens zijn leraar klaar voor de examens. "Ik zou het wel halen, dachten ze." Hij zakte voor vier van de vijf onderdelen. "Alleen de Kennismaking met Nederland haalde ik. Spreken, luisteren, schrijven en lezen niet."

Leren was nooit zijn sterke punt geweest, maar deze keer was het anders. "Het lukte gewoon niet. Tijdens de examens wist ik niks meer." Het kon de stress zijn die hem de laatste maanden uit zijn slaap hield. Tegelijk met de brieven van DUO dat hij moest inburgeren, kwamen de brieven van het UWV. Hij moest aan het werk. "Hoe kon ik nou naar school en werken tegelijk? Beide kanten beginnen tegelijk aan je te trekken. Dat is veel terwijl je een leven opbouwt in een nieuw land."

Via via hoorde hij van Hamrah, een taalschool in Rotterdam speciaal voor Iraniërs. "Ik dacht dat het me zou helpen om in mijn eigen taal de grammaticale uitleg te krijgen." Volgens Eftekhari kostte dat 5000 euro voor zes maanden. Maar hij vond het onderwijs niet goed. "De leraren kletsten, maar gaven geen les."

Hij zakte weer. Inmiddels was van zijn budget van 10.000 euro nog 2500 over. De stress steeg. Daarbij kwamen gezondheidsproblemen. "Ik viel in korte tijd kilo's af. Twee maanden lang deden ze onderzoeken in het ziekenhuis. Artsen dachten eerst aan kanker. Het bleek een depressie te zijn."

Toen kwam de brief van DUO: waarom hij nog niet was geslaagd. Eftekhari had twee weken om een reden op te geven. De termijn verstreek. De vriend die zijn post vertaalde, was met vakantie.

De boete van 1000 euro was een feit. Die kon hij alleen nog aanvechten in de rechtszaal, hoorde hij later. "Van mijn inkomen houd ik 200 euro over om van te leven. Hoe kan ik dat nu betalen?", zegt hij. "En wanneer moet ik studeren?" Pas geleden vond hij een baan in het magazijn van een kledingwinkel.

Met zijn collega's spreekt hij Nederlands, dat gaat hem inmiddels goed af. Maar die examens blijven hem boven het hoofd hangen. Eftekhari kent meer inburgeraars met hetzelfde probleem. Hij is niet te spreken over het strenge taalbeleid. "Ik heb zoveel ellende doorstaan om hier te komen. Nu probeer ik te wennen en een leven op te bouwen. Met een boete van 11.000 euro bij de start gaat dat niet lukken. En voor wat? Een taal die ik al redelijk spreek."

Voor het nieuwe kabinet heeft hij een advies. "Mensen die hier komen zijn gevlucht voor grote problemen. Stort niet gelijk nog meer ellende over hen heen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden