Hoe kan hulp aan probleemgezinnen verbeteren?

Hulpverleners werken nog steeds langs elkaar heen, constateert het Integraal Toezicht Jeugdzaken. Kinderen uit probleemgezinnen komen daardoor in de knel. Waarom lukt het maar niet om die hulp te stroomlijnen? En hoe kan het beter?

B

art Eigeman, GroenLinks-wethouder in Den Bosch en woordvoerder jeugd en gezin van de Vereniging van Nederlandse gemeenten:
"Er zijn wel 29 onderzoeken gedaan, met allemaal dezelfde uitkomst: er zijn te veel schotten, te veel financieringsstromen en te weinig coördinatie. Om die schotten te slechten, is een nieuw stelsel bedacht. Vanaf 2015 krijgen de gemeentes de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. Ik geloof dat dat een deel van de oplossing is.

"Op sommige plekken gaat het nu al goed. De sleutel tot dat succes is tijd, professionals die gewoon tijd hebben om zich met een gezin bezig te houden. Daarnaast moeten hulpverleners een andere opdracht krijgen: betuttel gezinnen niet op zieligheid, maar mobiliseer de eigen kracht. Kunnen opa, oma of de buren er misschien bij betrokken worden?"

Mark Bent, woordvoerder jeugd- en opvoedhulp van de MO-groep Jeugdzorg en bestuursvoorzitter van Spirit in Amsterdam:
"Ik word een beetje ziek van het verhaal dat er standaard twintig hulpverleners rondom één gezin staan. Alsof dat per definitie slecht is. Terwijl we juist heel blij mogen zijn met onze specialisten. Vergelijk het met een ziekenhuis: een keel-. neus- en oorarts kan iets heel anders dan een cardioloog.

"Twintig hulpverleners is helemaal niet erg, als ze maar goed samenwerken. En daar zijn we nu hard mee bezig. Ik kom net van een overleg met Bureau Jeugdzorg, de jeugdpsychiatrie en nog enkele andere instellingen. Het bewustzijn is er, dat we hulp op alle fronten moeten bieden, dat we partners moeten zijn. Natuurlijk gaat het nog lang niet overal goed. Maar mijn stelling is, dat het nu al veel beter gaat dan vijf jaar geleden."

Adri van Montfoort, lector jeugdzorg en jeugdbeleid aan de hogeschool van Leiden:
"Vanuit beleid is gezegd: één gezin, één plan. Maar er is verder niets geregeld. Als je wilt dat één instantie zeggenschap heeft over alle andere, dan moet je dat ook wettelijk regelen. Dat is niet gebeurd.

"Ik geloof trouwens niet dat die kreet de oplossing voor alles is. Eén gezin, één plan, is me te simpel, en nog potentieel paternalistisch ook. Hoe zou jij het vinden als er iemand binnenkomt en zegt: Ik neem in jouw gezin de regie?' Ik ben het ermee eens dat de hulp beter op elkaar afgestemd moet worden, maar ik mis de bescheidenheid. De overheid kan niet de hele opvoeding beheersen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden