Hoe kan een mens zo'n gruweldaad verrichten?

De vrachtwagen waarmee Bouhlel op de mensenmassa inreed. Beeld AP
De vrachtwagen waarmee Bouhlel op de mensenmassa inreed.Beeld AP

Hoe is iemand in staat om twee kilometer lang, zonder af te remmen, op een mensenmenigte in te rijden? De gedachte aan zo'n daad alleen al doet de meeste mensen huiveren.

Niels Markus

De overgrote meerderheid van de mensen is gelukkig ook niet in staat tot dergelijk geweld, zegt hoogleraar forensische psychologie Robbert-Jan Verkes. "Je moet je gevoel kunnen uitschakelen. Normaal wordt je agressie geremd door angst en verdriet op het moment dat je iemand met de auto raakt. Normale mensen verlammen wanneer ze op een menigte inrijden en ze de eerste schreeuw horen."

Het is uiteraard speculeren met wat voor geestesgesteldheid de dader de vrachtwagen is ingestapt, zegt ook psychiater Bram Bakker, maar "bij volle bewustzijn en verstand doe je zoiets niet". Vaak treedt er bij mensen die geweld gebruiken, zoals de dader in Nice, kortsluiting op in de hersens. "Je raakt in een soort tunnelvisie en gaat handelen op de automatische piloot. Je hoort en ziet niets meer wat je afleidt van datgene waarmee je bezig bent."

Daar komt bij dat mensen die gruwelijke misdaden plegen vaak onder invloed zijn. Bakker: "Ook zelfmoordenaars zijn niet altijd nuchter. Ze drinken nog gauw een fles wijn, voordat ze overgaan tot hun daad."

Als de moordenaar in Nice zijn rit overleefd had, dan had hij zich er achteraf waarschijnlijk weinig van herinnerd, zegt Bakker. "Je ziet dat ook bij soldaten die uit gevechtssituaties komen. Hoewel zij op het oog heel bewust om zich heen geschoten hebben, kunnen zij zich er na afloop nog maar weinig van herinneren."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden