Hoe kan de samenleving beter worden beschermd tegen zedendelinquenten?

Het lichaam van de vermiste Anne Faber wordt naar een lijkwagen gedragen. Beeld ANP
Het lichaam van de vermiste Anne Faber wordt naar een lijkwagen gedragen.Beeld ANP

Al meer dan 200.000 mensen zetten vandaag hun handtekening onder een petitie voor een onderzoek naar het ‘falend rechtssysteem’ in de zaak van Michael P., verdachte van de moord op Anne Faber. Volgens expert Stefan Bogaerts is dat niet het geval, maar hij ziet wel veel ruimte voor verbetering, zoals een verplicht psychologisch onderzoek.

Amber Dujardin

“Het volk is boos en zit vol afschuw.” Zo luidt de tekst van de petitie die een anonieme moeder van drie dochters vandaag begon na de dood van Anne Faber. Ze eist een onderzoek naar het ‘falend rechtssysteem in de zaak van Michael P.’, verdachte van moord op de 25-jarige vrouw die twee weken geleden tijdens een fietstocht verdween. Haar lichaam werd donderdag gevonden in Zeewolde.

De dood van Faber maakt veel woede los. Michael P., die is opgepakt als verdachte, werd in 2010 veroordeeld voor een gewelddadige verkrachting van twee minderjarige meisjes. Hij weigerde toen mee te werken aan psychiatrisch onderzoek, waardoor de rechter hem geen tbs oplegde maar een celstraf van twaalf jaar. Na negen jaar kwam hij in aanmerking voor de gebruikelijke strafvermindering. Het laatste deel van zijn straf bracht hij door in de psychiatrische kliniek Aventurijn, die hij ter voorbereiding op zijn terugkeer in de maatschappij geregeld mocht verlaten.

Gevoel van onrecht

Hoe kon P. zo snel weer vrij rondlopen na veroordeling voor een dubbele verkrachting, afpersingen en verboden wapenbezit? Stefan Bogaerts, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Universiteit Tilburg, begrijpt de woede en het gevoel van onrecht dat de zaak bij veel Nederlanders oproept. Van een ‘falend rechtssysteem’ is echter geen sprake, zegt hij. “Als een psychiatrisch rapport ontbreekt, oordeelt de rechter naar eer en geweten op basis van de informatie die wel tot zijn beschikking staat. Dan is de besluitvorming veel lastiger. Achteraf zeggen we allemaal: deze man had toch tbs moeten krijgen? Achteraf gezien wel, ja. Maar een rechter is er niet voor opgeleid om dat te zien.”

Wat wringt, is dat zedendelinquenten niet verplicht zijn om aan psychologisch onderzoek mee te doen. “Vier op de tien verdachten weigeren dit. Daardoor belanden veel mensen in de gevangenis, terwijl ze meer baat zouden hebben bij een tbs-behandeling.” Wat Bogaerts betreft moeten alle zedendelinquenten verplicht meedoen aan zo’n onderzoek. “Zo lang iemand niet meewerkt, zou hij ook niet vrijgelaten moeten kunnen worden. Dat is mijn mening als hoogleraar.”

Minister Blok (Veiligheid en Justitie) heeft de inspectie veiligheid en justitie en de inspectie gezondheidszorg en jeugd inmiddels gevraagd onderzoek te doen naar de psychiatrische kliniek Aventurijn waar P. verbleef. De kliniek doet zelf ook een onderzoek. “Verdriet en ongeloof zijn breed voelbaar in de samenleving”, schrijft de instelling in een verklaring op de website. “Met de vondst van haar lichaam zijn heel veel vragen nog niet beantwoord. De vraag 'hoe heeft dit kunnen gebeuren' leeft enorm bij iedereen. Terecht. Ook bij Aventurijn.”

Fouten vinden

Het is belangrijk dat die onderzoeken er komen, vindt hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes. “Als er fouten zijn gemaakt, moeten we die vinden. Maar dat het hier fout is gegaan, betekent nog niet dat ons rechtssysteem faalt.”

Verkes is het niet met Bogaerts eens dat zedendelinquenten verplicht mee moeten doen aan psychologisch onderzoek, omdat hij dat ‘praktisch onuitvoerbaar’ noemt. “Als mensen wekenlang voor zich uit blijven staren, kun je alleen concluderen dat ze een fantastische impulsbeheersing hebben.”

Hij is wel blij dat er een nieuwe wet aankomt die het psychiaters mogelijk maakt om informatie op te vragen over eerdere behandelingen van een verdachte, zodat ze makkelijker een rapport op kunnen stellen als iemand niet meewerkt

Lees ook:

- Lichaam vermiste Anne Faber gevonden
- De rauwe werkelijkheid achter vermissingen
- De rechter vond dat de samenleving ‘langdurig’ tegen verdachte Michael P. moest worden beschermd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden