Sportief Elftal

Hoe kan Ajax dit succes vasthouden?

De Ajacieden zijn uitzinnig van vreugde nadat ze Juventus hebben uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League. Beeld AFP
De Ajacieden zijn uitzinnig van vreugde nadat ze Juventus hebben uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League.Beeld AFP

Ajax reikte tot de halve finale van de Champions League. Een bijzondere prestatie. Wat zijn de lessen voor Ajax en de overige Nederlandse clubs?

Jan-Cees Butter

Een Nederlandse club in de halve finale van de Champions League? Het was ondenkbaar anno 2019. Maar Ajax presteerde het, ook al was de uitschakeling tegen Tottenham Hotspur wreed. Hoe kan de Amsterdamse voetbalclub het succes een vervolg geven? Dreigt er een gevaar van jarenlange dominantie door Ajax in Nederland, zoals we ook zien in Duitsland (Bayern München), Italië ­(Juventus) en Frankrijk (Paris Saint-Germain)?

En welke lessen kunnen de overige Nederlandse clubs halen uit het Europese succes van Ajax? “Succes kun je alleen behalen als je een goed beleid hebt en ergens in gelooft”, meent oud-voetbaltrainer Foppe de Haan. Daar is voormalig volleybalcoach Peter Murphy het mee eens: “Het gaat om de passie om met z’n allen beter te worden.”

De Haan: “Ergens naartoe groeien en dat bestendigen, is het moeilijkste wat er is in de sport. De kans is groot dat Ajax na dit seizoen veel spelers kwijtraakt, al kun je dat nooit helemaal voorspellen. Het enige wat je kunt doen, is vasthouden aan het ingezette beleid. Dat heeft in het verleden gewerkt. Daar moet je in blijven geloven.”

Peter Murphy Beeld
Peter MurphyBeeld

Murphy: “Daar ben ik het helemaal mee eens. Succes begint altijd met een visie. Waar wil je heen? Waarom doe je het? De organisatie, de spelers en de trainers moeten het antwoord op die vraag met elkaar uitstralen. Het heeft ook te maken met een bepaalde zingeving; om met elkaar iets te bereiken. Dat is een grote kracht. Een mens wil zich constant verbeteren. Dat benadert de essentie van topsport: het meten van elkaars kracht in een wedstrijd.”

De Haan: “Ajax is al jaren heel consistent bezig met de jeugdopleiding. Er ­komen altijd goede, talentvolle spelers uit voort. Van de buitenkant is het moeilijk te beoordelen wat ze hebben rondlopen in Jong Ajax en de Onder 19. En daarbij: hoe ver reikt talent? Kunnen zij de overstap maken? Dat weet je nooit. De trainingsfaciliteiten zijn in ­ieder geval hartstikke modern bij Ajax. Ook hebben ze een geweldige staf.”

Murphy: “Ajax heeft het geld. Als je geen geld hebt, kun je niet zo professioneel omgaan met je sport. In de NBA hoor je vaak: basketballers spelen niet voor geld, het is hun passie. Ja, dan denk ik: die vele miljoenen maken het makkelijk om zo te denken.”

De Haan: “Er komt na dit seizoen natuurlijk nog meer geld binnen bij Ajax. Het is te hopen dat Tadic en Blind blijven en dat er een vervanger komt voor Schöne, die op zijn laatste benen loopt. De les is toch ook geweest, dat Ajax niet zonder routine kan. Je hebt een zekere stabiliteit en rust nodig in je elftal. Daar hebben ze goed op ingekocht. Niemand had verwacht dat Tadic zo goed zou zijn. En ze misten Neres enorm tegen Tottenham Hotspur. Dat is zo’n bij die ineens kan steken. Heel onvoorspelbaar.”

Murphy: “Eerst investeren, dan pas belonen; dat zie je bij de NOC-NSF-sporten. Daar geloof ik wel in. Sporten moeten eerst laten zien dat iets serieus is en sporters moeten presteren voordat ze extra geld krijgen.”

Foppe de Haan Beeld Merlijn Doomernik
Foppe de HaanBeeld Merlijn Doomernik

De Haan: “Voor een jarenlange dominantie van Ajax in de eredivisie ben ik niet zo bang. PSV is een andere club, maar zij hebben het ook goed voor elkaar. Als Van Bommel (trainer van PSV, red.) dit seizoen iets meer creativiteit in zijn elftal had gehad, dan waren ze al verder geweest. Het verschil met Ajax is niet zo groot. Het gat met Feyenoord is juist groter geworden. Daar mis ik beleid, ideeën. Bij Ajax zit er echt een idee achter. Dat is een groot deel van het succes. Ook Ten Hag verdient daarvoor de credits. Hij heeft een idee en blijft daar aan vasthouden. Dat geeft duidelijkheid en helderheid. De bal ligt nu bij Van Bommel.”

Murphy: “Ik geloof er ook niet in dat Ajax nu jarenlang onaantastbaar zal zijn in Nederland. Wat je in topsport vaak ziet is dat, als iemand de beste is, er altijd anderen zijn die dat ook willen nastreven. Wat dat betreft is het fantastisch voor het Nederlandse voetbal dat dit is gebeurd. Ajax heeft laten zien waar je naartoe kunt groeien als je met z’n allen de passie hebt om beter te ­worden. Als een ander dat kan, dan kun jij het ook. Als je er maar in gelooft.”

De Haan: “Feyenoord heeft het meeste werk te doen. De club moet veel zichtbaarder worden. Ze hebben best een aardige jeugdopleiding, dus ik zou het logisch vinden als ze de jeugd een kans zouden geven. Talent heeft echter tijd nodig. Alleen, van de buitenwereld krijg je die niet.”

Murphy: “Het heeft ook te maken met je manier van denken. Dat hoeft bij Feyenoord of AZ niet anders te zijn dan bij Ajax. Het gaat erom dat iedereen zich daaraan houdt.”

De Haan: “De afgelopen week bewees weer eens dat niets onmogelijk is in sport. Hadjuk Split deed in de jaren negentig hetzelfde als Ajax nu. Ze hadden weinig centen, maar wel jonge, talentvolle spelers. Er komt altijd een periode dat Real Madrid, Barcelona of Manchester City minder presteert, en dan moet je daarvan profiteren. En ja, soms heb je ook een beetje geluk ­nodig.”

In het Sportief Elftal buigen zich, naar het voorbeeld van de elftallen van onze redactie religie & filosofie, per aflevering twee van de elf deskundigen over een actueel sportief vraagstuk.

Lees ook:

Buitenlandse pers: Stuntjonkies van Ajax waren een genot om naar te kijken

Terwijl Ajax-fans de wonden likken, is ook de buitenlandse pers verrast over het verlies van Ajax tegen Tottenham Hotspur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden