Hoe Justin Bieber van bad boy naar zingende dominee ging

De cover van het nieuwe album van Justin Bieber. Beeld Justin Bieber
De cover van het nieuwe album van Justin Bieber.Beeld Justin Bieber

Hij snoof cocaïne, bekogelde het huis van zijn buurman met eieren, werd beschuldigd van roekeloos rijden. Justin Bieber is niet bepaald een heilige. Maar zijn album 'Purpose' dat vandaag verschijnt, heeft een christelijke boodschap. Is de bad boy van de tienerpop nu opeens in de Heer?

Een jongen zit op de dorre grond in zijn trainingspak, een muts over zijn hoofd getrokken. Hij bestudeert de Heilige Schrift, die hij in zijn handen klemt. Nee, dit is geen beschrijving van een puber op een christelijk kamp. Het is een instagramfoto die het 21-jarige popidool Justin Bieber deze zomer postte.

In het bijschrift citeert hij psalm 42. "Verschaf mij recht, o God, vecht voor mijn zaak. Bescherm mij tegen een liefdeloos volk, vol list en bedrog." Hij voegt aan de bijbeltekst toe dat zijn relatie met God 'het coolste ooit' is en dat hij nu 'nooit meer in angst hoeft te leven'.

Wat is er gebeurd? Dezelfde Justin Bieber werd opgepakt voor zijn onverantwoorde rijgedrag. In het jaar dat hij zich liet dopen in de badkuip van voorganger Carl Lentz werd er cocaïne in zijn huis gevonden, de dag nadat hij het huis van zijn buurman had bekogeld met eieren.

Missiedrang
Dit najaar vertelde Bieber in een openhartig interview met Complex Magazine hoe geloof in God hem veranderd heeft. "Ik ga mijn stem gebruiken met een reden. (...) Ik wil gewoon leven zoals Jezus. Niet zijn zoals Jezus - dat kan ik nooit - ik wil niet dat dit raar overkomt. Jezus is een awesome voorbeeld voor mensen. Hij laat zien hoe je lief kunt hebben, hoe je genadig en aardig kunt zijn."

Hij vertelt dat hij heilig gelooft in de kruisdood van Jezus en de redding die daarvan uitgaat. "Ik ben nu op een punt aangekomen dat ik het niet langer in wil houden."

Waar hij het jaar daarvoor nog enigszins voorzichtig was in zijn uitspraken over God en het persoonlijk hield (wat een fijne preek, wat een mooie bijbeltekst) benadrukt hij nu dat hij een missie te heeft: hij wil zijn stem en status gebruiken om te evangeliseren. Hij wil het slechte imago van het christendom opkrikken.

Zo flirt hij met de charismatische Hillsongbeweging die bekend staat om haar missiedrang. Bieber bezoekt de kerk regelmatig en ziet de landelijke leider - die net als hij tatoeages heeft - als zijn spirituele gids door het leven.

Een nieuw doel
Zijn nieuwe album past bij deze houding: Bieber heeft een nieuw doel en zijn album heet dan ook 'Purpose'. De popster pronkt op de cover met zowel zijn spierballen als met een kruis dat op zijn bast staat getatoeëerd.

Hij buigt zijn hoofd nederig, net als op de instagramfoto waarop hij de Bijbel bestudeert. Het refrein van de titelsong gaat als volgt:

I put my heart into your hands
Here's my soul to keep
I let you in with all that I can
You're not hard to reach
And you bless me with the best gift
That I've ever known
You give me purpose
Yeah, you've given me purpose

De titelsong 'Purpose' had wel een Hillsongnummer kunnen zijn. De regel 'I put my heart into your hands' lijkt op regels die band van de Hillsong eerder schreef: 'I put my future into your hands' of 'You hold my world in the palm of Your hand'. Ook de bridge 'You are everything' is gelijk aan het Hillsonglied 'Everything to me'.

Ook 'purpose' is een veelvoorkomend woord in worshipnummers van Hillsong. Het nummer 'I will run to you' lijkt precies de nieuwe missie van Bieber te verwoorden: "You call me to Your purpose / for your glory, may you draw all men."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden