Hoe jonge asielzoekers na hun achttiende in de steek worden gelaten

Ik werk in Hoogezand aan een brede scholengemeenschap. In oktober 1994 zijn we begonnen met een afdeling Internationale Schakel Klas (ISK). De meeste van de leerlingen zijn alleenstaande minderjarige asielzoekers (Ama's).

A.M. LOTGERING

Ze zijn vaak de meest afschuwelijke omstandigheden ontvlucht, moord, marteling, oorlog, ontvoering, verkrachting, honger, doodsangst, een uitzichtloze toekomst. Ze wonen in groepjes van vier in een huis, zo zelfstandig als mogelijk. Begeleiders van het Opbouwwerk staan hen een paar uur per dag bij. De school betekent voor hen regelmaat, discipline, geborgenheid en zicht op een normale toekomst, een normaal leven.

Bij je achttiende verjaardag valt de begeleiding van het Opbouwwerk weg. Jammer, maar dat zie je aankomen en daar kun je je op voorbereiden. Er worden kamers gezocht, liefst zo dat je op dezelfde school kunt blijven. Als asielzoeker wacht je eerst op je voorlopige vergunning tot verblijf (vvtv). Daar beslist de rechter over. En als je dan achttien wordt en de rechterlijke macht is te traag met de uitspraak (en dat is regel) heb je een groot probleem. Geen begeleiding van Opbouwwerk meer, geen huisvesting meer in een Ama-woning, geen school meer. In de donkere dagen van half november moet je dan je boeltje pakken en terug naar een zogenaamde Roa-woning (en die zijn er straks niet meer) of naar een asielzoekerscentrum. Meer dan honderd kilometer verder op.

Dag school, dag regelmaat, dag zekerheid, dag vrienden, dag leraren. Altijd trouw de lessen gevolgd, je gaat snel vooruit, je voelt je daar thuis. Je kon vertrouwen hebben in de overheid. Nu als een oude krant weggegooid. Al lieten ze je maar de uitspraak van de rechter afwachten zodat je door kon gaan met de school waar je op zit.

Ik schaam me voor een overheid die dit laat gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden