Hoe je een grauwe flat opknapt? Door een verticaal bos te planten
Ook in Amsterdam wordt er op Nationale Boomfeestdag aandacht gevraagd voor stedelijk groen. Kunstenaar Beatrice Puijk en bosbouwkundige Raymond Brouwers beginnen vandaag met de aanleg van een verticaal bos op de Postjesflat in Amsterdam Slotervaart. Samen met kinderen van basisschool De Toekomst planten zij de eerste flatbomen op enkele balkons. Hierna krijgen de bewoners berken, dennen, hazelaars en fruitboompjes uitgedeeld om zelf op hun balkon in bakken te planten.
Puijk en Brouwers kennen elkaar van de Postjesflat, een grote, lange, grijze flat. "Toen ik hier een jaar geleden kwam wonen, moest ik enorm wennen aan al dat beton", vertelt Raymond Brouwers. "Ik ben opgegroeid in Terlinden, in Zuid-Limburg, en heb in Velp bos- en natuurbeheer gestudeerd aan de hogeschool Van Hal Larenstein. Om dan ineens in een kale flat te wonen, is nogal een overgang."
Met een biertje op het balkon kwamen hij en Beatrice Puijk op het plan om verticale bossen op flatgebouwen te gaan aanleggen. "Wij willen grauwe en rauwe wijken vergroenen. Een grote inspiratie daarvoor is de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser. Hij kwam op het idee om bomen op daken en balkons te laten groeien. In New York en andere steden is dit idee al op verschillende plaatsen toegepast, wij brengen dit in Amsterdam in praktijk. Groen in de stad is prettig om naar te kijken, en heel gezond. Bomen filteren fijnstof uit de lucht, zorgen voor extra zuurstof, dempen de temperatuur en zijn goed voor de akoestiek."
Met behulp van de huismeester hebben Puijk en Brouwers inmiddels driekwart van de bewoners van de 132 appartementen gesproken. "90 procent was heel enthousiast en wilde graag meedoen." Met crowdfunding en sponsoring van bedrijven en winkeliers, financiert het tweetal de bomen en de lunch voor de schoolkinderen. Brouwers is niet bang dat zijn mede-flatbewoners straks zwarte in plaats van groene vingers blijken te hebben. "De bomen die we hebben uitgekozen zijn zogenoemde pioniersbomen, die kunnen in moeilijke omstandigheden groeien. Mochten sommige het toch niet redden dan nodigt de overgebleven bak de bewoners hopelijk uit om er kruiden of andere plantjes in te zetten."
Zie www.urbanstreetforest.com
undefined