Hoe is uw blik op de tweedeling?

MONIC SLINGERLAND

In het gebouw waar de Trouw-redactie 'woont', het glazen INIT, zijn allerlei bedrijfjes gevestigd. Tijdens lunchtijd lopen die allemaal in 'ons' deel van het gebouw door dezelfde gangen naar het mediacafé. Het valt op dat het bijna allemaal goedgeklede, welgevormde mensen zijn, vaak wat jonger ook. Geen doorsnee van de Nederlandse bevolking. Waar is de rest? Waarom hebben die hier geen baan of contract gekregen?

Het is een voorbeeld van de sociaal-culturele kloof die de Nederlandse bevolking in tweeën zou delen. Een geografische kloof kan prachtig zijn, maar maatschappelijke tweedeling geldt al snel als problematisch. Het woord roept op tot actie om in ieder geval een poging tot verbinden te doen.

Die maatschappelijke kloof is het laatste thema van de politieke redactie van Trouw in de aanloop tot de verkiezingen. Eerder speelde het thema een cruciale rol bij de Amerikaanse verkiezingen. Trump zou de 'vergeten burger', die door Clinton smalend terzijde was geschoven, hebben aangesproken. Die vergeten Amerikaanse burgers, zo'n beetje de helft van de bevolking, vooral inwoners van de staten in de Midwest, zouden zelf het gevoel hebben dat ze aan de verkeerde kant van de tweedeling zaten. Bij de losers.

Is er in Nederland een groep vergeten burgers, die op een zijspoor terecht zijn gekomen in het maatschappelijk verkeer? Er zijn er wel wat te noemen. Oudere werklozen, mensen met een migrantenachtergrond of misschien ook mensen zonder computer die daarvoor uit eigenwijzigheid hebben gekozen. Want hoe te bankieren zonder internet, hoe om te gaan met de ov-chipkaart, met de belastingen?

Ook in het onderwijs speelt de tweedeling. Waar havo en vwo gelden als 'normaal', gaan toch de meeste jongeren na de basisschool naar het vmbo. Een schoolsoort waar iets van 'jammer' omheen zweeft, hoe onterecht ook en ondanks dat Youp van 't Hek steeds herhaalt dat hij mavo heeft, waar hij ook nog acht jaar over gedaan heeft.

Over welke kloof het ook gaat, altijd speelt daarbij iets mee dat die mensen verdeelt in een groep verliezers en winnaars, in succes en mislukking. Of in mensen die ondanks gelijke talenten, toch ongelijke kansen hebben op leuk werk. Op succes.

Maar gek genoeg is dat misschien wel een heel eenzijdige blik, de blik van de mensen die aan de ene kant van de kloof staan. Want in het andere deel van het INIT-gebouw is de werf van de gemeentereiniging Amsterdam gevestigd. Vanuit het gebouw komen dagelijks vuilnis- en veegwagens gereden. Degenen op die wagens vormen evenmin een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Er loopt dus ook een kloof dwars door het INIT-gebouw. Iedere dag is dat waar te nemen. Niemand ziet er een probleem in. Er is geen plan om journalisten ook eens op een veegwagen te laten rijden of om chauffeurs van die wagens stage te laten lopen bij de krant. Ieder doet zijn werk naar vermogen en talent. Gelukkig zijn beide delen van de kloof aanvullend.

En wat is succes? Het betekent tegenwoordig een druk, overvol leven met vele uitdagingen. Om moe van te worden, inderdaad. In Tijd leest u vandaag over 'succesvol falen', met als motto: mislukken mag. Waarmee alles even lekker door elkaar geschud wordt.

Over welke maatschappelijke tweedeling maakt u zich het meest zorgen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden