De PodcastKlassieke Mysteries

Hoe is Mozart nou echt gestorven? Deze podcast gaat op zoek naar het antwoord

null Beeld
Beeld

Het ene na het andere feitje over de dood van grote componisten wordt opgedist in de podcast ‘Klassieke Mysteries’. Een beetje langdradig soms, maar de muziek geeft de afleveringen jeu.

“Het is de zomer van 1791. In een klein appartement in Wenen ligt een doodzieke man op bed”, vertelt een diepe mannenstem. Op de achtergrond speelt een piano, de stem vertelt verder. “Naast zijn bed zit een bloedmooie jonge vrouw. Uit het niets klinken drie bonken op de voordeur.” Bonk. Bonk. Bonk. “De jonge vrouw, Constance, doet open. Voor de deur een onbekende man met een mysterieuze blik in zijn ogen. In zijn hand een fluwelen zakje met daarin tientallen gouden dukaten.”

Het begin van de podcast ‘Klassieke Mysteries’ van Avrotros spreekt tot de verbeelding. De zieke man op bed is componist Wolfgang Amadeus Mozart, maar wie is de onbekende aan de deur? Hij vraagt om een requiem, een dodenmis, een paar maanden later blaast Mozart zijn laatste adem uit.

Waaraan is hij gestorven? Wie was die mysterieuze opdrachtgever? Schreef Mozart die dodenmis voor zichzelf? Waren het de vrijmetselaars, die boos waren omdat Mozart een paar van hun geheime rituelen zou hebben verklapt in de opera ‘Die Zauberflöte’? Is hij vergiftigd?

Dit verhaal is veelvuldig verteld, onder andere in de bejubelde film Amadeus uit 1984. Daarin is het Mozarts rivaal Antonio Salieri die uitroept: “Mozart, I confess, I killed you!”

De mysterieuze tweede schedel van Haydn

Maar die film is gebaseerd op fictie. Podcastmaker Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp, presentator bij klassieke muziekzender NPO Radio 4, gaan in de podcast ‘Klassieke Mysteries’ op zoek naar het echte antwoord: waaraan is Mozart dan wel gestorven? In drie afleveringen van ruim een uur onderzoeken ze niet alleen de dood van Mozart, maar zoeken ze ook een verklaring voor het geheimzinnige levenseinde van Ludwig von Beethoven en de mysterieuze tweede schedel van Joseph Haydn. Daarvoor gaan ze naar Wenen, bezoeken ze musea, grafmonumenten en geboortehuizen. Ze spreken experts over doodsoorzaken en proberen de laatste voetstappen van de componisten te volgen.

Dat wordt soms een beetje langdradig. Van der Weijde doet zich onwetender voor dan ze is en dat irriteert bij vlagen. Nieuwdorp is een vat van kennis en ratelt het ene na het andere feitje over de tot stof vergane componisten op. Zonder op spanning en sensatie uit te zijn weet hij met zijn donkere radiostem de mysteries extra ‘jeu’ te geven.

Die extra ‘jeu’ komt ook van de muziek. Die muziekfragmenten hadden best langer gemogen, het is toch een muziekzender die de podcast maakt. Haal ter compensatie iets van de uitlegstukjes af – zo snel gaat het niet, dus regelmatig samenvatten is niet nodig – en je hebt een podcast die je met liefde afluistert.

Wekelijks wordt op deze plek een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Klassieke Mysteries is te beluisteren via diverse Podcast-apps en via de site van Radio 4, een tweede reeks is in de maak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden