Iedere stad heeft wel een Herenstraat, vermoedt fotograaf Mariëtte Lock. Zelf associeert ze die straatnaam met de betere buurten, met statige panden die de rijke historie van Nederland weerspiegelen, de Gouden Eeuw. Zo niet de Herenstraat in haar woonplaats Gouda. Voorheen was hier de Goudse Jordaan, weet ze. De woningen in de volksbuurt zijn in de jaren zeventig gesloopt om plaats te maken voor de typische nieuwbouw van die periode.
En nu – nu is het een heel divers samengestelde straat waar in Locks woorden de sociaal-economische positie van de bewoners wat minder dan gemiddeld is. Een straat bovendien die niet altijd even gunstig in het nieuws komt. Sommige Goudenaren komen er maar liever niet.
Hoe zou het er écht zijn, vroeg Lock zich af. Ze groeide op in Gouda en keerde daar in 2009 terug nadat ze een poos in Rotterdam woonde. Ze kende de straat al langer. Ze komt er doorheen op weg naar de supermarkt, het is een doorgaande weg vanuit het centrum door de wijk Korte Akkeren.
Zo kwam ze op het idee voor een fotoproject, meteen ook haar afsluiting van de Fotoacademie in Amsterdam. Daar studeerde ze onlangs op haar 45ste af.
Ze is van huis uit sociaal-cultureel wetenschapper en werkte bij het centrum voor democratie Lokaal in Rotterdam. Het maatschappelijke karakter van haar werk, dat zoekt ze ook in haar fotografie.
Ze speelde met de gedachte er tijdelijk te gaan wonen, maar dat lukte niet. Daarom kocht ze een schaftkeet die ze in de straat neerzette. Dat werd haar uitvalsbasis en later de studio waarin ze inwoners van de straat portretteerde.
Ze bracht veel tijd door in de straat, ze verwierf er bekendheid, won gaandeweg vertrouwen. Mensen klopten na verloop van tijd zelf bij haar aan. Deze werkwijze wil ze in haar fotografische werk meer gaan toepassen.
“Ik heb een heel positief beeld van de straat gekregen”, zegt Lock. “Die is enorm divers, er is een enorme rijkdom aan culturen. Dat wil ik laten zien en hoe mensen met elkaar omgaan. Ook hun trots en eigenheid.”
Het afstudeerproject werd een boek. Daarvan heeft ze al heel wat exemplaren langsgebracht bij de bewoners van de Herenstraat.
Van het fotoboek Herenstraat maakte Mariëtte Lock 150 genummerde exemplaren. Het is te koop via haar website mariettelock.com (96 blz, 37,50 euro, plus verzendkosten).