Hoe immigranten toch massaal én legaal hierheen kunnen komen

Jongens voetballen in een tentenkamp bij Nijmegen. Beeld anp
Jongens voetballen in een tentenkamp bij Nijmegen.Beeld anp

Wanneer een systeem niet werkt, moet je het breken. En zo geschiedde. Een clubje slimme ondernemers, reclamejongens en een theoloog vonden een maas in de wet en lanceerden gisteren een stichting die íedereen die naar Nederland wil komen, binnen een paar weken aan een verblijfsvergunning helpt. Hun website: www.incubatorsforimmigrants.com.

Tinkebell

Ja, u leest het goed: Binnen een paar weken kan in principe íedereen een Nederlandse verblijfsvergunning krijgen. En nee, daarvoor zijn geen mensensmokkelaars nodig, geen gammele bootjes, geen wandeltochten van honderden kilometers. Wat wel? Een paar A4'tjes tekst in de vorm van een businessplan en een paar weken later kun je als vluchteling uit welk land dan ook, gewoon op een vliegtuig stappen en hier, legaal, aan de slag. Het verschil met de duizenden mensen waarover de kranten de afgelopen maanden vol stonden? De ingang.

Ondernemer met een goed plan
Want kom je binnen als vluchteling, dan is niet alleen de weg naar ons land vol gevaren. Bij binnenkomst gelden lange periodes van wachten op opvanglocaties en soms slopende asielprocedures. Kom je echter via een andere deur binnen, als ondernemer met een goed plan, dan word je gezien als een toevoeging voor onze samenleving en kun je hier gewoon aan de slag. Punt is dat de meeste mensen die nu als vluchteling binnenkomen ook het liefst zo snel mogelijk aan de slag willen en juist worden belemmerd door die asielprocedure.

Toen de oprichters van de stichting Incubators for immigrants dát ontdekten, besloten ze hun krachten te bundelen en een organisatie op te zetten die vluchtelingen helpt om zich op een snelle, legale manier als ondernemer in Nederland te vestigen.

De stichting bestaat uit ondernemers en is in principe niet politiek. Maar werkloos toekijken bij een situatie waarin niets verbetert paste ook niet bij die ondernemersgeest. Het werd tijd om de handen uit de mouwen te steken en iets te doen: problemen oplossen dus, in plaats van erover te blijven praten. Vandaag plaatsten ze een grote advertentie in Het Financieele Dagblad en hierbij lever ik een stukje ruimte van mijn column in, ter ondersteuning.

Handleiding
Onderstaande tekst is een beknopte handleiding in het Engels. Mijn vraag aan u: maak een foto van de tekst, deel hem via sociale media en laat vluchtelingen wereldwijd weten hoe ze ons land veilig en legaal kunnen bereiken:

1 Write a business plan for the Dutch market. (3 or 4 pages).

2 Upload your plan at www.incubatorsforimmigrants.com.

3 After one week you will get a response. If your plan is good enough, the people from Incubators for immigrants will help you with everything to start your business. They will assist you with finance, marketing and the startup of a Dutch company which allows you to move to The Netherlands. Legally. By plane.

Meer manieren
Naast het zoveel mogelijk verspreiden van deze handleiding zijn er nog meer manieren waarop u kunt helpen. Als vertaler bijvoorbeeld, of misschien bent u goed in het geven van advies aan ondernemers, of zou u best iets willen doneren omdat het fantástisch is dat er een keer iets concreets van de grond komt. Iets wat écht helpt. Om vluchtelingen, mensen (!), te helpen om op een veilige, constructieve wijze een toekomst op te bouwen. Iets waar we allemaal beter van worden.

Vluchtelingen aan de grens met Macedonië. Zij worden geweigerd, voorlopig. Als ondernemer heb je meer kans. Beeld ap
Vluchtelingen aan de grens met Macedonië. Zij worden geweigerd, voorlopig. Als ondernemer heb je meer kans.Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden