Hoe hoog vliegt de condor?

Nairo Quintana, hier voorop in de bergetappe naar Cauterets. Beeld ap
Nairo Quintana, hier voorop in de bergetappe naar Cauterets.Beeld ap

Is de Tour de France al beslist na de mokerslag van Chris Froome dinsdag? Helemaal niet. Dat is pas zo als de handjes van Nairo Quintana niet meer fladderen.

Kick Hommes

Nairo Quintana (25), de condor van Colombia, moet de Tour de France redden, nu Chris Froome de rest van de concurrentie al in de touwen heeft hangen. Te beginnen vandaag, op Plateau de Beille, een berg die qua lengte en hellingsgraad precies lijkt op de klim die Quintana in zijn jeugd moest afleggen naar school. Zestien kilometer, gemiddeld acht procent. En dat elke dag.

Quintana komt uit Tunja, een plaatsje in de Andes ten noordoosten van Bogotá. Hij werd geboren op 4 februari 1990. Zijn vader verkocht fruit langs de kant van de weg en had geen geld om Quintana en zijn broers met de bus naar school te laten gaan. Daarom ging hij fietsen. De route naar zijn school is te vinden op Google Maps.

In zijn jeugd kampte Quintana met veel kinderziektes, wat later werd opgelost door een speciaal mengsel van bladeren en planten. Op zijn tiende kende hij veel ademhalingsproblemen, waarbij het bloed bij elke kuch uit zijn mond stroomde. Een typisch Colombiaans gerecht loste ook dat probleem op. Gestoofde kip van zijn moeder, verklapte Quintana in een interview vorig jaar.

In de afdaling van de Tourmalet. Beeld anp
In de afdaling van de Tourmalet.Beeld anp

Dit stukje gaat niet alleen over Quintana, maar ook over bijnamen. Daarom een kleine quiz. Weet u wie deze renners zijn? De antwoorden staan onderaan dit artikel.
1. De Das
2. De rode dakpan of de kleerhanger
3. El Pistolero
4. De tank
5. De Leeuw van Vlaanderen
6. Il Imbatido (de Onoverwinnelijke)

null Beeld EPA
Beeld EPA

Op zijn vijftiende lag hij vijf dagen lang in coma, toen een taxi hem van de weg reed. Zou hij toen al, in het schemergebied tussen dood en leven, hebben gedroomd van een overwinning in de Tour de France?

Quintana bleef leven, en groeide uit tot het grootste Colombiaanse talent. Hij betaalde het inschrijfgeld voor zijn wedstrijden vaak pas achteraf, als het prijzengeld binnen was. Van zijn eerste salaris (650 dollar) kocht hij een wasmachine voor zijn moeder.

Hij verwierf een bijnaam: de Colombiaanse condor. Quintana was als de grote Andesvogel, die op de termiek naar boven zweeft. Er werden T-shirts gedrukt, die zijn vader later in zijn winkeltje ging verkopen, net zoals diverse mokken en sleutelhangers met daarop de afbeelding van de sterke fietser (zie een reportage van de NOS).

Een beeldhouwwerk
Op de fiets is Quintana onpeilbaar. Hij is een beeldhouwwerk van Bernini op een fiets, met een motortje om de benen rond te laten draaien (al is het praten over een motortje deze dagen garantie voor discussie). Zijn witte trui als beste jongere laat zijn gebronsde armen nog beter uitkomen. In zijn gezicht vertrekt zich nauwelijks een spier, zijn lichaam beweegt zich traag gecontroleerd.

Sommigen van mijn vrienden vinden dat saai, het onbewogene van Quintana. Zij zien liever de krachtuitbarstingen waarmee Chris Froome de berg op fietst. Ze zeggen dat Quintana zich verschuilt achter de grote rug van teamgenoot Valverde en voelen zich gesteund door de woorden van de Italiaanse hoop Vincenzo Nibali, die vorige week klaagde dat Quintana nergens te zien is.

Maar ook in Quintana smeult het vuur. De kleine man laat niet over zich heen lopen. Ooit reed hij een tegenstander de greppel in, zo vertelde hij in een interview met SóloCiclismo.com. "Die jongen had een teamgenoot laten vallen door een ruk aan zijn stuur te geven. Ik ben toen uit wraakgevoelens achter hem aan gegaan."

In de Tour van 2015 is Quintana de hoop van velen. Hij was dinsdag de naaste belager van de SKY-ploeg, al was hij voor Richie Porte als een vogel voor de kat voor de tweede plek. Vandaag moet het parcours voor hem geschikt zijn, met 4500 hoogtemeters in bijna tweehonderd kilometer. Het is ideaal voor Quintana, die iets zal moeten verzinnen om Chris Froome uit de gele trui te jagen. De condor moet nu echt gaan vliegen. Maar dat kan alleen, als de handjes fladderen.

Achter Chris Froome. Beeld ap
Achter Chris Froome.Beeld ap

Die andere condor
En hoe is het met die andere condor, die uit Varsseveld? Robert Gesink houdt zich vooralsnog keurig staande in de Tour, op een voorlopig achtste plaats. Heel Nederland leefde dinsdag met hem mee, zo bleek uit onderzoek van Repucom. Gesink werd in één klap de meest besproken Nederlander op sociale media.

Let op de handjes
Want hoe weten we of Quintana in vorm is? Op zijn gezicht is zoals gezegd niets te zien. Kijk daarom vandaag naar zijn handen. En dan met name als hij staand klimt, als hij uit het zadel komt. Leunt hij dan naar rechts, dan zwieren de vingers van zijn linkerhand de lucht in, en dan met name zijn pink en ringvinger. Trapt hij met zijn linkerbeen naar beneden, dan volgen de vingers van zijn rechterhand. Alleen zijn duim blijft altijd op zijn plek.

Het lijkt een tic, ooit eens onbewust aangeleerd en nooit meer gepolijst zoals de rest van zijn lichaam. Een zeldzaam overblijfsel van zijn jeugdig enthousiasme, een reliek dat door de buitenwereld moet worden gekoesterd om iets meer te weten te komen over de ondoorgrondelijke Colombiaan.

Het viel mij voor het eerst op in de voorbereidingskoers Route du Sud half juni, waar Quintana na vier maanden trainen in Zuid-Amerika weer aan de start van een Europese wedstrijd verscheen. De Spanjaard Alberto Contador en de kleine Colombiaan vonden elkaar in een rechtstreeks duel op de flanken van de Port de Balès.

Contador, zwierend als vanouds, probeerde Quintana met verschillende tempoversnellingen uit het wiel te rijden, maar wat hij ook deed, telkens keek hij in het versteende gezicht van de Colombiaanse Condor. Het leek alsof het Quintana geen enkele moeite kostte om de Spanjaard te volgen. En de handjes fladderden volop.

Om deze theorie te staven, volgden de Youtube-filmpjes elkaar in rap tempo op. En wat blijkt: telkens als Quintana op winst staat, bijvoorbeeld in de Tour (vanaf 2:42 minuut) van 2013 of de Tirreno-Adriatico van 2015, zijn de handjes te zien. Dan geniet Quintana, zo lijkt het. Heeft hij het iets lastiger, dan houdt ook Quintana zijn stuur wat steviger vast, als in een kramp waarbij de vingers dat wat ze hebben niet meer loslaten.

De etappe van vandaag naar Plateau de Beille gaat veel meer vertellen over de verhoudingen in de Tour. Het is te hopen dat Quintana goed is. Ik weet waar ik op ga letten.

null Beeld belga
Beeld belga
In een onderonsje met Valverde en Rodriquez vanochtend. Beeld getty
In een onderonsje met Valverde en Rodriquez vanochtend.Beeld getty

Antwoorden bijnamenquiz:

1. De das = Bernard Hinault
2. De rode dakpan of de kleerhanger = Steven Kruijswijk
3. El Pistolero = Alberto Contador
4. De tank = Bram Tankink
5. De Leeuw van Vlaanderen = Johan Museeuw
6. Il Imbatido (de Onoverwinnelijke) = Alejandro Valverde

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden